Wędzenie ryb – domowy sposób na wędzenie uklei

Wędzenie ryb 

Tym razem pragnę Państwu zdradzić mój domowy sposób na wędzenie ryb.
Odpowiednie podejście do przygotowania ryb oraz wędzarni przed ostatecznym wędzeniem stanowi sekret końcowego efektu smakowego naszych wędzarniowych wsadów.
Przygotowanie zaczniemy od ryb licznie występujących w słodkich wodach, najczęściej niezbyt pożądanych kulinarnie  Wędzenie ryb - Ukleja przez wędkarzy – czyli uklei. Ukleję zna każdy wędkarz, ponieważ jest ona doskonałym materiałem treningowym dla początkujących jak i ostateczną obroną punktową na niestabilnym łowisku dla zaawansowanych sportowców wędkarzy.

Wędzenie ryb – Do przygotowania wsadu potrzebujemy:

  • ukleja minimum 2 kilogramy (minimalna ilość ryb jest uzależniona względem pracochłonności w przygotowywaniu wsadu)
  • sól kamienna gruboziarnista.
    Ryby umyć a następnie ułożyć w garnku „kamionce” warstwami, na przemian z solą rozpoczynając od soli i na soli kończąc.
    Tak przygotowany wsad pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum na okres dwóch dni. Następnie wyciągamy ryby, dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki .

Wędzenie ryb – Wykonanie solanki:

Do wykonania solanki potrzebujemy
– przegotowanej i ostudzonej wody oraz soli.

Solanka powinna być o połowę wartości mniejsza niż do tradycyjnego peklowania mięsa. Ryby utrzymujemy w solance przez okres 24 godzin, następnie wyciągamy je, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do naturalnego obeschnięcia. Po tej czynności nabijamy je na pręt stalowy – przez głowę i zawieszamy w beczce uprzednio nagrzanej do temperatury sprawdzanej dłonią – dym nie może parzyć, musimy wyczuwać jedynie ciepło na dłoni – nie należy doprowadzić do uzyskania gorącego dymu ponieważ zamiast rybę uwędzić, ugotujemy ją.
Kanał pomiędzy paleniskiem a beczką powinien wynosić minimum 2 metry. Ryby najlepiej wędzić mokrym drewnem olchowym, okorowanym. (kora pozostawia posmak goryczy).
Ryby wędzimy ok. 3 – 4 godzin. Gotowe ryby muszą być koloru złocistego – zadymionego, mięso powinno być miękkie.

Proponuję spróbować tego przepisu, a przekonacie się Państwo, że nasze ukleje magicznie przemienią się w wędzone szprotki.


Włodzimierz Kozłow
Pozdrowienia z nad Regi Włodzimierz Kozłow

 

 

 


Więcej w dziale Wędkarskie Kulinaria

 

 

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis z kulinaria wędkarskie ZPW

 

 

Zobacz również:

Wędzarnia ryb – Prosty sposób na samodzielne wykonanie mini – wędzarni wędkarskiej.

Wędzarnia ryb może być wykonana z naczynia ze stali nierdzewnej z dość szczelną pokrywą. Wewnątrz naczynia jest zamontowany siatkowy ruszt na wędzone produkty oraz małe naczynie, do którego w trakcie wędzenia ocieka tłuszcz, pod którym umieszcza się drewniane trociny.
Pierwszą czynnością do wykonania przed uruchomieniem wędzarni jest wybór trocin, ponieważ są one głównym elementem uzyskania przez wędzone mięso aromatu. (np.: dąb, jałowiec, śliwa, olcha, jabłoń itp.)

Wędzarnia rybWędzarnia ryb 1Wędzarnia ryb 2

 

 

 


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz