Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Encyklopedia na ZPW

Dorsz (Gadus morhua) – Cod – Specyficzne położenie naszego regionu umożliwia naszym rodzimym wędkarzom korzystanie z dobrodziejstw morskich, takich jak: wyprawy dorszowe. Wyjazdy wędkarskie na pobliskie akweny wodne niektórym z nas nie potrafią w pełni oddać atmosfery, która towarzyszy wyprawom morskim na królewskiego Dorsza.

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Ktoś może zapytać: dlaczego akurat królewskiego? Pragnę przypomnieć odrobinę historii ludzkości, która to na stałe związała się z tą piękną rybą w niektórych latach tocząc o nią różne wojny, traktując ją drożej od złota oraz uzależniając od niej swoje istnienie. O niej to powstały całe książki, np. na czasie: „Dorsz” autorstwa Marka Kurlanskyego, gdzie autor ukazuje splątanie się różnych losów ludzi i dorsza. Dorsz, choć miał ciężkie życie – nękany poprzez naszych pobratymców – jako gatunek żywy, a nie wyłącznie literacki, doczekał się naszych czasów. W wyniku różnych porozumień międzynarodowych, gospodarki krajów nadmorskich objęły naszego bohatera ochroną, zmniejszając częściowo odłów poprzez nakładanie nowych limitów połowowych oraz redukując flotę rybacką. Te oraz inne czynniki wpłynęły na powstawanie i oczywiście popularność wędkarskich wypraw dorszowych na kutrach. Na kutrze wędkarz niejednokrotnie podrywa dubleta, co na wodach słodkich jest raczej niedopuszczalne.

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Osoby, którym dorsz na stałe wśliznął się do ekwipunku wędkarskiego, korzystają z możliwości wędkowania u naszych bałtyckich sąsiadów. Taka eskapada byłaby niemożliwa kilka lat wstecz z powodów nie tylko czysto technicznych. Bardziej odważni i posiadający większe możliwości finansowe obecnie mają otwarte drogi praktycznie do większości światowych łowisk. Coraz większa rzesza wędkarzy tego typu hobby uważa za jedyną słuszną przygodę z wędką i tylko jej poświęca swoje wolne chwile. Może czas już kończyć opowieści o samych przyjemnościach. Zajmijmy się teraz przypomnieniem sylwetki naszego Bohatera: wg źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dorsz Na podstawie: Wikipedii, Wolnej Encyklopedii Cechy zewnętrzne.

Ciało wydłużone o owalnym przekroju poprzecznym. Głowa duża z wydłużonym pyskiem, na podbródku wąs. Oczy niezbyt duże, wypukłe. Płetwa ogonowa bez wcięcia, przecięte płetwy grzbietowe, 2 płetwy odbytowe, piersiowe. Linia boczna łukowato wygięta ponad płetwami piersiowymi. Łuski drobne, wrośnięte w skórę. Ubarwienie. Grzbiet ciemnoszary, oliwkowy, boki nieco jaśniejsze, brzuch biały. Grzbiet, górne części głowy i boki usiane licznymi ciemnymi plamkami. Płetwy ciemne, oliwkowo -szare, czasami na płetwach grzbietowych ciemniejsze skośne, pasma.

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Tęczówka srebrzysta lub złotawa. Rozmiary.Maksymalna długość dorsza atlantyckiego to 1,70 metra, a dorsza bałtyckiego to 1,30 metra. Przeciętna długość dorsza żyjącego w Morzu Północnym to 30 – 80 cm a w Bałtyku 30 – 70 cm. Przeciętny ciężar 0,8 – 2 kg. maksymalny 40 kg przy długości ponad 160 cm. Zasiedlenie. Morza borealne i subarktyczne głownie w strefie szelfu kontynentalnego od Zatok Biskajskiej do Spitsbergu i Nowej Ziemi. Obficie występuje koło Islandii, Grenlandii i Nowej Fundlandii. W Bałtyku od cieśnin duńskich do Zatoki Botnickiej. Dane z biologii. Gatunek euryhaliczny. Temperatury optymalne dla życia o rozrodu 2-7C.

Żywi się głównie rybami śledziowatymi, makrelą, narybkiem innych ryb dorszowatych, w morzach subarktycznych gromadnikiem nawet głowonogami. W Bałtyku dojrzałość płciową samce osiągają po II – III roku życia a samice po III – IV roku życia. W Morzu Północnym dorsz dojrzewa płciowo w V – VI roku, a w Morzu Barentsa w VIII – XII roku życia. Tarło w Bałtyku odbywa się od marca do sierpnia z nasileniem od kwietnia do czerwca, koło Nowej Fundlandii nasilenie tarła trwa od grudnia do marca, koło Islandii od marca do czerwca.

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Dorsz (Gadus morhua) - Cod

Cod is the common name for the genus Gadus of fish, belonging to the family Gadidae, and is also used in the common name of a variety of other fishes. Cod is a popular food fish with a mild flavor, low fat content, and a dense white flesh that flakes easily. Cod livers are processed to make cod liver oil, an important source of Vitamin A, Vitamin D and omega-3 fatty acids (EPA and DHA). In the United Kingdom, cod is the one of the most common kind of fish to be found in fish and chips, along with Haddock and Plaice.

Wikipedia

Więcej w dziale Encyklopedia na ZPW

 

 

Łosoś – Salmo salar

 

Lin (Tinca tinca) – Tench

 

 

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o