Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Flaczki z lina

Flaczki z lina – Z okazji 60 – lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesienno – zimowe wieczory (może wigilijny stół?).

 

Flaczki z lina

 

Składniki:

 

  • 80 dag tuszy z lina
  • Połowę paczki włoszczyzny
  • 1-2 łyżki stołowej masła
  • 1,5 łyżki stołowej mąki
  • 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek
  • Słodka papryka
  • Sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

 

    Flaczki z lina – W pierwszej kolejności należy umyć i oczyścić włoszczyznę a następnie pokroić ją w słupki i włożyć do rondelka, zalewając małą ilością wody ugotować ją na półtwardo.

Liny należy sprawić, dokładnie umyć, oczyścić ze śluzu i filetować. Skrobanie lina można pominąć ponieważ jego drobne łuski same znikną w trakcie obróbki cieplnej filetów. Z pozostałych po filetowaniu części korpusu lina (głowy i kręgosłupa) oraz osolonej wody sporządzamy wywar. W czasie gdy będzie gotował się wywar, przygotować linowe mięsne paski do flaczków. W tym celu wyodrębnić je ok. 1,5 do 2 cm z wcześniej przygotowanych filetów. Następnie obsmażyć je na maśle dodając warzywa. Po wykonaniu tych czynności dodać 3 łyżki wywaru z lina i dusić ok. 20 minut na patelni. Tak przygotowane przełożyć do garnka, w którym mają być gotowane flaczki. Po wykonaniu tych czynności przejść do przygotowanego wcześniej wywaru. Musi być on wystygnięty. Rozprowadzić w nim mąkę a następnie zalać nim przygotowane wcześniej linowe mięsne paski i doprowadzić do gotowania na małym gazie, mieszając od czasu do czasu.

Na koniec nasze flaczki zabielić śmietaną i przyprawić do smaku. Rozlać je do żaroodpornych kokilek (naczynie do zapiekania lub podawania przystawek). Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec kilka minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Roman Żbikowski

Życzę smacznego Roman Żbikowski

 

 

 

 

 

 

Więcej w dziale Wędkarskie Kulinaria

 

Konserwa z płoci

 

Pasztet z leszcza

 

 

 

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz