Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony

Karp pieczony – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych.

Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy zgromadzić:

  • Karp – ok. 1-1,5 kg (w tej wadze jest najsmaczniejszy)
  • Prawdziwki – 10-15 dag / w przypadku braku można je zastąpić pieczarkami
  • 2 jajka- oddzielamy osobno białka oraz żółtka
  • Śmietana ok. 0,5 szklanki
  • Tarta bułka – 4-5 dag
  • Margaryna-3 dag
  • Oliwa
  • Białe wino ok. 0,5 szklanki
  • Pieprz, sól, przyprawy do smaku
  • Świeża mięta, tymianek do przystrojenia potrawy
  • Naczynie żaroodporne do pieczenia
  • Igła i dratwa do zaszycia karpia

Karp pieczony nadziewany farszem

 

 

Przygotowanie

– karpia skrobiemy i patroszymy bez odejmowania głowy, wycinamy oczy oraz skrzela (wprowadzają niepotrzebną gorycz do potrawy). Po sprawieniu karpia płuczemy i nacieramy solą.

Przystępujemy do wykonania farszu

Oczyszczone i wypłukane prawdziwki lub pieczarki siekamy, dodajemy 1-2 łyżki białego wina lub wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dusimy na oliwie ok. 10 minut. Ucieramy 2 żółtka z margaryną. Następnie mieszamy z przygotowanymi wcześniej prawdziwkami lub pieczarkami oraz tartą bułką – z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Napełniamy karpia wykonanym farszem i zaszywamy.

Układamy do naczynia żaroodpornego, którego wcześniej ścianki wewnętrzne smarujemy tłuszczem. Polewamy rybę oliwą i wkładamy do piekarnika – pieczemy 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy karpia wytworzonym sosem, jeśli sos odparuje uzupełniamy go białym winem.

Po 40 minutach wyciągamy karpia z piekarnika oblewamy posoloną śmietaną, następnie pieczemy go jeszcze przez 5 minut.

Po 5 minutach karpia przyprawiamy zieloną miętą i podajemy na stół w tym samym naczyniu, w którym był pieczony.

W tym miejscu pozostaje nam jedynie życzyć Państwu smacznego.

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o