Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie

 Karp w Śmietanie – Już niedługo Wigilia – święto karpia i nie sposób przejść obojętnie obok tematu podania ryby wigilijnej na stół w nowym wydaniu – zapraszam do przyrządzenia karpia wg tego przepisu

 

  Karp w Śmietanie

 

 

 

  • 1,20 kg karpia
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • duża śmietana kremówka 30 %
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, maggi

 

 

 Karp w Śmietanie – Karpia odfiletować, pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Cebulę przekroić na pół i cienko pokroić w talarki.
Przekładać warstwami w misce na przemian rybę z cebulą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie smażyć na maśle z dwóch stron wraz z cebulą.
Wlać śmietanę i chwilę poddusić [około 5 minut].
Sos doprawić do smaku pieprzem i maggi, potem zagęścić roztrzepanym jajkiem.

 

Walerian Wyrwicz

 

Więcej przepisów Wędkarskie Kulinaria:

 

Karp pieczony nadziewany farszem

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad

Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz