Karp w sosie piwnym

Karp w Śmietanie

Karp w sosie piwnym – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:

1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg)
2. Piwo jasne ok. 0,5 l
3. Czosnek ok. 4 ząbki
4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku)
5. Pory ok.2
6. Śmietana ok. 250 mil
7. Musztarda + chili – (jeśli posiadamy musztardę pikantną to możemy rezygnować z hili)
8. Sól,pieprz,przyprawy,odrobina mąki ,cytryna

Karp w sosie piwnym

Karp w sosie piwnym – Sprawionego karpia porcjujemy solimy, pieprzymy,skrapiamy sokiem z cytryny odstawiamy na ok.0,5 godz.do lodówki Po tej czynności mięso obtaczamy w mące i lekko obsmażamy.Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym układamy obsmażonego karpia przekładając go przemiennie talarkami cebuli i porów a wszystko obsypujemy drobno posiekanym czosnkiem.
Wlewamy piwo, które przed dodaniem do potrawy dokładnie mieszamy z musztardą. Całość dusimy max 1 godz. Zwracając uwagę na karpia, aby nam się nie rozpadł.

Śmietanę dodajemy przed końcem duszenia pamiętając o zahartowaniu jej przed dodaniem tzn. powolnym wymieszaniu z gorącym wywarem a następnie dodanie do potrawy w ten sposób unikniemy ścięcia śmietany. Podajemy na ciepło.


Polecam J.M

Więcej przepisów Wędkarskie Kulinaria:

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis z kulinaria wędkarskie ZPW

 

 

 

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o