Konserwa z płoci

Konserwa z płoci

 

 

Konserwa z płoci – Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze prosta w przygotowaniu.

 

Konserwa z płoci

Przygotowujemy:

 

  1. Płocie – ok. 1kg
  2. Mąka do panierki
  3. Przecier pomidorowy – 100 ml
  4. Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku.
  5. Oliwa lub olej do smażenia i opiekania

 

Konserwa z płoci – Płocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso od ości .)

Mięso umieszczamy w rondlu gdzie zostanie połączone z zalewą ketchupowo – przecierową i zalane oliwą.
Rondel z mięsem wstawiamy do piekarnika ok. 200 C i opiekamy od 3 do 10 minut w zależności od chęci uzyskania konsystencji potrawy.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w słoiczkach uzupełniając zalewą z rondla a następnie pasteryzujemy.
Smakiem przypomina konserwę rybną w pomidorach na ostro czy łagodnie w zależności od użytych przypraw.
Po wykonaniu opisanych czynności potrawa jest gotowa do spożycia.

 

ZPW-Zachodniopomorskie WędkowanieŻyczę smacznego.

Wanda

 

 

 

 

Więcej w dziale Wędkarskie Kulinaria

 

Rolada łososiowo – szpinakowa – wiosenna wariacja

 

 

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis z kulinaria wędkarskie ZPW

 

 

Wędzarnia ryb – Jak wykonać plenerową wędzarnię?

 

 

 


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz