Wędzarnia ryb – Jak wykonać plenerową wędzarnię?

Wędzarnia ryb – Prosty sposób na samodzielne wykonanie mini – wędzarni wędkarskiej.

Wędzarnia ryb może być wykonana z naczynia ze stali nierdzewnej z dość szczelną pokrywą. Wewnątrz naczynia jest zamontowany siatkowy ruszt na wędzone produkty oraz małe naczynie, do którego w trakcie wędzenia ocieka tłuszcz, pod którym umieszcza się drewniane trociny.
Pierwszą czynnością do wykonania przed uruchomieniem wędzarni jest wybór trocin, ponieważ są one głównym elementem uzyskania przez wędzone mięso aromatu. (np.: dąb, jałowiec, śliwa, olcha, jabłoń itp.)

Wędzarnia rybWędzarnia ryb 1Wędzarnia ryb 2

Wędzarnia ryb – Jak wędzić?

W wędzarni układamy trociny, wkładamy przyprawione przez nas ryby, kiełbasę, żeberka lub inne kawałki mięsa; układamy je na siatce zamontowanej wewnątrz mini – wędzarki. Następnie naczynie zamykamy i stawiamy na palniku butli gazowej, ruszcie grilla,ognisku itp. (Uwaga:naczynie nie może być bardzo szczelne ze względu na możliwość rozsadzenia.) Po ustawieniu wędzarni ryb na małym ogniu, co pewien czas kontrolujemy wędzone mięso wewnątrz naczynia. Po uznaniu, że jest gotowe podajemy je do spożycia – oczywiście w plenerze. Jest to dość ciekawa propozycja urozmaicenia naszego plenerowego menu.


Zobacz również:

Domowy sposób na wędzenie ryb

Tym razem pragnę Państwu zdradzić mój domowy sposób na wędzenie ryb.
Odpowiednie podejście do przygotowania ryb oraz wędzarni przed ostatecznym wędzeniem stanowi sekret końcowego efektu smakowego naszych wędzarniowych wsadów.
Przygotowanie zaczniemy od ryb licznie występujących w słodkich wodach, najczęściej niezbyt pożądanych kulinarnie przez wędkarzy – czyli uklei. Ukleja - wędzenie ryb Ukleję zna każdy wędkarz, ponieważ jest ona doskonałym materiałem treningowym dla początkujących jak i ostateczną obroną punktową na niestabilnym łowisku dla zaawansowanych sportowców wędkarzy.


Więcej w dziale Wędkarskie Kulinaria

Pasztet z leszcza

 


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz