Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Tatar Rybny

Tatar rybny – Pragnę Państwu zaproponować danie regionalne znad wód łososiowo – trociowych, czyli Tatar po trzebiatowsku.
Do przygotowania tatara potrzebujemy łososia lub troć tzw. „Srebrniak” ok. 1 kg. Uprzednio należy rybę sprawić, oddzielić mięso od skóry oraz ości, a następnie umieścić je w zamrażalniku do czasu pierwszego zesztywnienia ( nie należy dokonywać głębokiego zamrażania).

Tatar rybny

Do przygotowania tatara potrzebujemy:

  • wcześniej wymienione 1 kg mięsa łososia lub troci
  • cebula ok. 4 – 5 szt. średnia główka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 0, 5 łyżeczki płynnej przyprawy magi
  • sól, pieprz do smaku

Po upewnieniu się, że nasze mięso ma odpowiednią konsystencję, wyjmujemy je z zamrażarki i szarpiemy widelcem lub trójkątnym nożykiem do skrobania warzyw (nie należy mięsa mielić w maszynce, ponieważ po tej operacji znacznie straci swoje walory smakowe).
Tatar rybny – Gdy już uporamy się ze skrobaniem mięsa, kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i wyciskamy ząbki czosnku. Te wszystkie składniki wraz z magi i przyprawami mieszamy z mięsem i odstawiamy do lodówki na ok. 2 -3 godziny. Po tym okresie podajemy naszą potrawę na półmiskach. W celu uzyskania efektu wizualnego można ją przystroić nacią z pietruszki oraz kawałkami cytryny. Przyprawy należy stosować według indywidualnego gustu.
W tym miejscu mogę jedynie życzyć Państwu smacznego.


 

Włodzimierz Kozłow
Pozdrowienia z nad Regi Włodzimierz Kozłow

Podobne artykuły opublikowane na ZPW


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz