Rolada łososiowo – szpinakowa – wiosenna wariacja

Rolada łososiowo – szpinakowa -

Rolada łososiowo – szpinakowa – Korzystając z okazji wiosennej pory, jednocześnie mając świadomość, że wędkarz zjeść dobrze lubi pragnę Państwu na stół zaproponować coś lekkiego, innego i zgodnie z charakterem naszej strony mocno rybnego Rolada łososiowo – szpinakowa     Do przygotowania rolady musimy zgromadzić: 1 brykietowe opakowanie szpinaku (dostępne w marketach) 1 stołową łyżkę chrzanu lub 2 ząbki czosnku (w/g indywidualnego gustu) 1 stołową łyżkę masła 4 jajka 2 serki Almette lub śmietankowy plus 3 ząbki czosnku Ok. 30 dkg wędzonego łososia w plastrach   Po skompletowaniu wszystkich produktów do Łososiowej Rolady przystępujemy do przygotowania: Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło, szpinak, czosnek (przyprawy: sól, pieprz) następnie smażymy aż do […]

» Zobacz więcej

Karp w jacuzzi

Karp

Karp w jacuzzi – Po wejściu w życie znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt , każdy kto kupi karpia żywego z zamiarem przetrzymania go w domowej wannie , będzie działał nielegalnie i może zostać ukarany. Skoro taki ustawowy zapis wymyślono to najodpowiedniejszym miejscem , nie grożącym żadną prawną konsekwencją pozostaje jacuzzi. KARP W WANNIE NIELEGALNIE!!! Tradycyjna wanna odpada bo woda nie jest odpowiednio napowietrzona, nie daje tyle bąbelków co azjatycki wynalazek. W tym roku zakup tradycyjnego karpia może nie być taki prosty. Ryba od wiosny ma specjalną prawną ochronę i liczne „przywileje”. Żywy karp nie może przebywać w zbyt małym baseniku, nie może być przenoszony w foliowej reklamówce a jedyną metodą […]

» Zobacz więcej

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Flaczki z lina

Flaczki z lina – Z okazji 60 – lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesienno – zimowe wieczory (może wigilijny stół?).   Flaczki z lina   Składniki:   80 dag tuszy z lina Połowę paczki włoszczyzny 1-2 łyżki stołowej masła 1,5 łyżki stołowej mąki 2 łyżki stołowe gęstej śmietany 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Gałka muszkatołowa Majeranek Słodka papryka Sól i pieprz Sposób przyrządzenia:       Flaczki z lina – W pierwszej kolejności należy umyć i oczyścić włoszczyznę […]

» Zobacz więcej

Jak wybrać wigilijnego karpia

Karp

Jak wybrać wigilijnego karpia – Dobra ryba to świeża ryba! Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego. Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy – spożywamy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet jej największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo ją wybrać. Jak to zrobić radzi […]

» Zobacz więcej

Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony

Karp pieczony – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych. Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu. Do przygotowania potrawy potrzebujemy zgromadzić: Karp – ok. 1-1,5 kg (w tej wadze jest najsmaczniejszy) Prawdziwki – 10-15 dag / w przypadku braku można je zastąpić pieczarkami 2 jajka- oddzielamy osobno białka oraz żółtka Śmietana ok. 0,5 szklanki Tarta bułka – 4-5 dag Margaryna-3 dag Oliwa Białe wino ok. 0,5 szklanki […]

» Zobacz więcej

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM   Skład ryba 1 kg boczek, może być słonina – 0,5 kg gotowane ziemniaki – 25 -30 dag sól, pieprz, przecier pomidorowy 80 gr cebula – 3 szt. czosnek – 4-5 ząbków KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM   Przygotowanie Rybę, boczek, ziemniaki, cebulę i czosnek zmielić przez maszynkę, dodać przyprawy (wg uznania) następnie wymieszać, uformować kulki. Do garnka wlać wodę i delikatnie posolić. Wrzucać klopsiki do wrzącej wody, gotować( około 15 min). Przygotować sos pomidorowy (tak jak na gołąbki). Klopsiki ułożyć w słoikach, zalać sosem i pasteryzować około 50 min na wolnym ogniu.       Życzę smacznego Włodzimierz Kozłow         Więcej z działu Wędkarskie […]

» Zobacz więcej
1 2 3