Zanęty – Gotowe do użycia

Wiadomości Wędkarskie

Zanęty – Gotowe do użycia – Tradycyjne zanęty dostępne są w formie suchej mączki, wymagającej namoczenia przed użyciem. Każdy wędkarz, wg własnych potrzeb i wiedzy, przed wędkowaniem odprawia swoiste misterium związane z nawilżaniem, przesiewaniem i domaczaniem mieszanki. Odpowiednie namoczenie i konsystencja zanęty są kluczowymi, a czasami najbardziej tajemniczymi punktami w sztuce nęcenia. Dopracowane proporcje wody mogą zapewnić sukces, a złe namoczenie potrafi zepsuć nawet najlepszą i najdroższą zanętę. Zanęty – Gotowe do użycia Idea produkcji zanęt gotowych do użycia polegała na opracowaniu mieszanki, która nie wymaga jakiegokolwiek nawilżania przed użyciem. Wędkarz otrzymuje produkt gotowy do nęcenia. Pomysł doskonały pod każdym względem. Zanęta jest optymalnie namoczona, odpowiedniej konsystencji i zapakowana w […]

» Zobacz więcej

Wędkarska hodowla robaków – Jak stać się samowystarczalnym wędkarzem?

Czerwone robaki

Wędkarska hodowla robaków – Czerwone robaki dla przeciętnego wędkarza Kowalskiego są niezbędnym wyposażeniem ekwipunku wypadowego. Można je nabyć w pobliskim sklepie wędkarskim lub samodzielnie wykopać z ziemi albo w nocy po sporym deszczu pozbierać z miejskich trawników (pod warunkiem że ma się odpowiednie miejsce). W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownicowatych, najczęściej spotykanych jest zaledwie około 10. W większości środowisk strefy nizinnej Polski dominuje jedynie od 2 do 4 gatunków dżdżownic. Wędkarska hodowla robaków 1. Powierzchniowe Rozmieszczenie dżdżownic w ziemi jest uzależnione od nabytych cech poszczególnych gatunków, w dużym stopniu na ich obecność wpływają upodobania pokarmowe. Dżdżownice ze względu na występowanie dzielimy na  3 podstawowe podgrupy: 2. Pośrednie 3. Glebowe lub […]

» Zobacz więcej

Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?

Przynęta wędkarska

Przynęty wędkarskie – Podstawowa wiedza na temat wybranych przynęt wędkarskich        Ochotka Larwa z rodziny ochotkowatych Ceniony i zarazem drogi komponent zanętowy . W większych rozmiarach jako hakówka stosowany jest do połowu leszcza płoci i okonia oraz innych ryb z rodziny karpiowatych         Jokers  Ochotka zanętowa, z angielska zwana jokersem, jest pożądana przez  wszystkie ryby, nie tylko karpiowate. Skuteczność jokersa nie podlega  dyskusji, a użycie go w zanęcie w większości przypadków podnosi skuteczność nęcenia.       Pinka Robak  zanętowy –  zawodniczy.  Jest to nic innego jak  najmłodsza forma białego robaka doskonale pracująca jako  kierunek w zanęcie lub donęcacz w trakcie wędkowania. Można  nęcić rybę samą pinką […]

» Zobacz więcej

Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?

Obciążenie zanęty - Dociążenia

Obciążenie zanęty – Żwir– Stosowany do zanęt jako obciążenie o średnicy 2 -7 mm  posiada właściwości rozpraszające zanętę. Stosowany do zanęty po  dokładnym wypłukaniu i wymieszaniu z klejem wędkarskim.  Stosunek dodawania żwiru do zanęty jest uzależniony od uciągu    wody im uciąg większy tym więcej żwiru w zanęcie i na odwrót. Opinie wędkarzy na temat żwiru. Zwolennicy: nie zanieczyszcza zanęty – nie odbija ryby w trakcie wędkowania poprzez zamulenia skrzeli – idealna praca w głębokich partiach wody stojącej. Przeciwnicy – żwir na wodach płynących niszczy kule poprzez rozbicie po położeniu w łowisku – zanęta zostaje zbyt szybko rozproszona i zarazem wymyta z łowiska. Obciążenie zanęty        Obciążenie zanęty – […]

» Zobacz więcej

Zanęta – Jak samodzielnie wykonać zanętę?

zanęta

Zanęta powierzchniowa 1 kg mąki kukurydzianej 1kg bułki tartej 0,5 otrąb pszennych zapach anyżowy Zanęta Uklejowa 1 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg bułki tartej 0,25 mieszanki orzechowej 1 paczkę lodów waniliowych w proszku 3 łyżeczki mleka w proszku zapach waniliowy Zanęta Uklejowa 0,5 mączki bananowej 0,7 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg bułki tartej 0,25 kg coco belgijskie 0,25 kg mączki sojowej zapach bananowy Zanęta powierzchniowa 50 % bułka tarta – bardzo drobne 50 % mąka kukurydziana Dodatki smakowo-zapachowe Olejek arakowy lub migdałowy Zanęta powierzchniowa 30% biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony 30% mąka kukurydziana 25% bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona 10% siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone […]

» Zobacz więcej

Traper dodatki zanętowe – opisy popularnych dodatków firmy Traper

Traper dodatki: Pinka

Traper dodatki zanętowe   Arachid (Peanut) – Poprawia walory smakowe zanęt, przyspiesza trawienie u ryb. Biszkopt czerwony (Red biscuit) – Barwiąco-smakowy na ryby karpiowate. Biszkopt żółty ( Yellow biscuit) – Do zanęt leszczowych i karpiowych. Bułka prażona (Brown bread crumb) – Bazowy dodatek na ryby karpiowate. Coco-belge – Mączka z orzecha kokosowego, silne właściwości przeczyszczające. Dynia prażona (Grilled pumpkin seed) – Wyśmienity, smakowy dodatek smakowy do zanęt leszczowych. Kaszka kukurydziana (Corn groats) – Po zaparzeniu silnie klejący dodatek do zanęt rzecznych. Konopie ziarno (Hemp seed) – Po ugotowaniu do zanęt płciowych. Mączka orzechowa (Nut meal) – Super dodatek smakowo-zapachowy do zanęt leszczowo-karpiowych. Traper dodatki: Mączka piernikowa (Honey bread) – Idealny […]

» Zobacz więcej
1 2