Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

Zanęta gotowa

Dodatki zanętowe

Arachid – jest to dodatek poprawiający walory smakowe zanęt. Przyspiesza trawienie u ryb do 10% objętości zanęty

Biszkopt czerwony– dodatek smakowy oraz barwiący do zanęt na ryby karpiowate. Stosować do 10% objętości zanęty.

Biszkopt prażony miodowy doskonały dodatek do zanęt . Stosować do 15% objętości zanęty. (płoć leszcz)

Biszkopt – dodatek(może być stosowany spożywczy) do 30% objętości zanęty na karpie i leszcze.

Biszkopt żółty stosować do 30 % objętości zanęty w zanętach leszczowych i karpiowych.

 

Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

 

Bułka czerwona – atrakcyjny dodatek do zanęt pobudzających ryby do żerowania – do 30 % objętości zanęty

Bułka żółta atrakcyjny dodatek do zanęt, pobudzający ryby do żerowania. stosować do 30% objętości zanęty.

Bułka prażona – bazowy dodatek do zanęt na ryby karpiowate. Stosować do 30% objętości zanęty.

Coco Belge– mączka z orzecha belgijskiego. Posiada silne właściwości przeczyszczające do 10% objętości zanęty.

Copra-melasse – składniki o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Stosowany przy połowach dużych leszczy. Stosować do 10% objętości zanęty

Dynia prażona – wyśmienity smakowy dodatek do zanęt leszczowych – do 15 %. objętości zanęty

Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

 

Grys kukurydziany – po namoczeniu i ugotowaniu niezbędny dodatek na duże ryby karpiowate – do 10% objętości zanęty.

Konopie prażone – niezbędny dodatek przy połowie płoci do 20% objętości zanęty.

Konopie ziarno – po ugotowaniu idealny dodatek do zanęt płociowych oraz karpiowych do 10% objętości zanęty.

Kolendra – W postaci mielonych ziaren nadaje zanęcie charakterystycznego zapachu. Najskuteczniejsza jest w nęceniu dużych ryb. Posiada silne właściwości przeczyszczające. Stosowana w proporcjach 5 do 10 proc. Czym woda zimniejsza, tym kolendry używa się mniej. (płoć leszcz)

Zanęta mieszanie

Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

 

Kasza kukurydziana – po zaparzeniu klejący dodatek do znęt nie gotować dobrze układa się na dnie dodatkowo dociąża zanęte do 20% objętości zanęty.(ryby karpiowate-stosować do zanęt dennych)

Krew suszona. To silny składnik smakowo-pobudzający, lubiany szczególnie przez duże egzemplarze karpiowatych. Na wodach stojących i czystych nie należy przesadzać z ilością (do 5 proc. objętości zanęty).

Mąka kukurydziana – składnik do zanęt uklejowych i powierzchniowych, a także do produkcji kulek proteinowych stosowana również jako dodatek rozpraszający – 20 %. objętości zanęty

Mąka piernikowa– idealny dodatek do zanęt leszczowych karpiowych i karasiowych do 20% objętości zanęty.

Mąka orzechowa – dodatek smakowo- zapachowy do zanęt leszczowo – karpiowych do 20% objętości zanęty.

Mączka sojowa -wysokobiałkowy składnik zanęt karpiowych. Niezbędny składnik kulek proteinowych do 20% objętości zanęty.

Odchody gołębie – po namoczeniu idealny dodatek na duże płocie do 10%. objętości zanęty

 

Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

 

PV-1 – silny dodatek wiążący o dużej zawartości cukru do zanęt rzecznych do 15% objętości zanęty

Słonecznik prażony niezbędny składnik poprawiający pracę zanęty pracuje nad dnem tworząc obłok zanętowy do 10%.

Siemie prażone – składnik smakowo-zapachowy do zanęt (płoć leszcz) poprawiający pracę zanęty do 10% objętości zanęty

Suchar słodki – idealny dodatek do zanęt płociowo – leszczowych oraz karasi. do 30% objętości zanęty

 


Czytaj więcej w dziale: Zanęty – Przynęty – Atraktory – Wędkarskie

Udostępnij artykuł ZPW:

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments