Tołpyga biała – (Hypophthalmichthys molitrix) – Silver carp

Hypophthalmichthys molitrix
Tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix): Ryba Z Rodziny Karpiowatych

Tołpyga biała, znana również jako Hypophthalmichthys molitrix, jest słodkowodną rybą należącą do rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Jest ceniona ze względu na smaczne mięso oraz odgrywa istotną rolę w ekosystemach wodnych poprzez kontrolę nadmiernego wzrostu fitoplanktonu. Poniżej przedstawiamy kluczowe informacje dotyczące tołpygi białej:

Występowanie i Charakterystyka

Tołpyga biała jest pierwotnie gatunkiem rodzimym w Chinach i wschodniej Syberii. Jednak została introdukowana w wielu krajach, w tym również w Polsce. W Polsce została sprowadzona w 1964 roku i obecnie licznie występuje w jeziorach i stawach Wielkopolski, Zachodniopomorskiego oraz na Mazurach. Jej ciało jest krępe, wydłużone i bocznie spłaszczone, pokryte bardzo drobnymi łuskami. Płetwa ogonowa jest silnie wcięta, a oczy położone są poniżej linii symetrii ciała. Barwa grzbietu jest ciemnoszara, a boki i głowa zielonoszare, brzuch zaś srebrzysty. Płetwy parzyste są żółtawe, a między płetwami piersiowymi a odbytową występuje ostry, pozbawiony łusek kil.

Znaczenie i Zastosowanie

Tołpyga biała jest ceniona ze względu na smaczne mięso i jest powszechnie hodowana w celach spożywczych. Ponadto, jest wprowadzana do zbiorników wodnych w celu kontroli nadmiernego wzrostu fitoplanktonu. Jej filtracyjne nawyki żywieniowe mogą przyczynić się do poprawy jakości wód.

Górna-Tołpyga Biała (Hypophthalmichthys molitrix) Dolna – Tołpyga Pstra

Tołpyga Pstra i Biała

Wpływ na Ekosystemy Wodne

Tołpyga biała jest istotnym elementem ekosystemów wodnych. Jej obecność może mieć wpływ na równowagę biologiczną, szczególnie poprzez kontrolę populacji fitoplanktonu. Jednakże, wprowadzenie tego gatunku do nowych środowisk może prowadzić do zakłóceń w lokalnych ekosystemach, dlatego też konieczne jest monitorowanie jego populacji oraz ewentualne regulowanie jej rozprzestrzeniania się.

Tołpyga biała, z uwagi na swoje smaczne mięso oraz rolę w regulacji ekosystemów wodnych, pozostaje istotnym gatunkiem ryby zarówno dla hodowców, jak i dla zachowania równowagi w środowisku naturalnym. Jednakże, konieczne jest zachowanie ostrożności w celu zapobieżenia potencjalnym negatywnym skutkom związanym z jej introdukcją do nowych środowisk.

Udostępnij artykuł ZPW:

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments