Wędkarski biwak – Podpórka biwakowa „Taganok”.

Wędkarski biwak -

Wędkarski biwak – Na letni urlop niektórzy planują spędzenie kilku wędkarskich nocy przy ognisku wraz z własnoręcznie przygotowaną zupą np. uchą i małym, co nieco. Czym jest zestaw bez haczyka, tym samym, co bez dymu – zupa rybna.. Aby bez problemowo przygotować zaplecze do wędkarskiego gotowania w plenerze proponuję już teraz poświecić kilka zimowych chwil w celu skonstruowania praktycznej teleskopowej podpórki biwakowej popularnie nazywanej „Taganok”. Główną zaletą podpórki są małe […]

» Zobacz więcej

Feeder – Zastosowanie wędzisk typu feeder na wodach stojących

Feeder

W tym artykule chcę podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem jakie wyniosłem z wielu lat stosowania mojej ulubionej metody. Dla mnie wzorem do naśladowania są mistrzowie angielscy, (np, Denis White Drennan England) ich doświadczenie staram się przenieść na nasze polskie wody stojące. Nie traktujcie jednak sztywno moich rad i opinii bowiem sztuki wędkowania uczymy się przez całe życie… 1.Feeder – Wędziska dzielą się na: legery (miękkie, akcja paraboliczna, obciążenie zestawu […]

» Zobacz więcej

Kotwica antyzaczepowa – Rosyjski patent

Kotwica antyzaczepowa

Kotwica antyzaczepowa – Moja metoda zabezpieczenia kotwicy sprawdza się w rzekach z kamienistym nieregularnym dnem lub głębokich porośniętych jeziorach. Na tego typu łowiskach nie sposób ominąć denne zaczepy w postaci zwałów drzewnych lub porzuconych konstrukcji żel-betonowych, które to skutecznie blokują naszą kotwice. Tak zblokowana kotwica przeważnie idzie na straty uszczuplając nasz portfel oraz stwarzając dodatkowe zaczepy wodne zmorę dla innych łodzi oraz wędkarzy. Mój sposób ratunku kotwicy jest prosty do […]

» Zobacz więcej

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym - Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:   Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW   1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg) 2. Piwo jasne ok. 0,5 l 3. Czosnek ok. 4 ząbki 4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku) 5. Pory ok.2 6. Śmietana ok. 250 […]

» Zobacz więcej

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb - Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie – Z często wyrzucanych zaraz po złapaniu uklej i innych drobnych rybek, można przyrządzić smaczną potrawę czyli kotlety z ryby.   Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie     Składniki: 1 kg drobnych rybek 20 dag słoniny lub boczku 2 średnie cebule 2 małe czerstwe bułki 2 jajka przyprawy- jak kto lubi bułka tarta do panierki Kotlety z ryb – […]

» Zobacz więcej

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać?

Czerwone robaki

Wędkarska hodowla robaków – Czerwone robaki dla przeciętnego wędkarza Kowalskiego są niezbędnym wyposażeniem ekwipunku wypadowego. Można je nabyć w pobliskim sklepie wędkarskim lub samodzielnie wykopać z ziemi albo w nocy po sporym deszczu pozbierać z miejskich trawników (pod warunkiem że ma się odpowiednie miejsce). W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownicowatych, najczęściej spotykanych jest zaledwie około 10. W większości środowisk strefy nizinnej Polski dominuje jedynie od 2 do 4 gatunków […]

» Zobacz więcej
1 2 3 4