Nad wodą lub w ogrodzie – planujemy nowy sezon grillowy

Nad wodą lub w ogrodzie - planujemy nowy sezon grillowy

Nad wodą lub w ogrodzie – W obecnych trudnych okolicznościach spowodowanych koronawirusem, kiedy musimy pozostawać w naszych domach, mamy dogodny czas na rozważenie kilku przyszłościowych opcji na temat możliwych po pandemii wypadów z przyjaciółmi nad wodę, ewentualnie zaproszenia ich do swojego przydomowego ogrodu oczywiście jeśli go posiadamy. Nad wodą czy w swoim ogródku każdy z nas stara się pokazać z jak najlepszej kulinarnej strony zaproszonym znajomym. Co tam wtedy celebryci […]

» Zobacz więcej

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym Danie typowo słowiańskie pochodzące z nad rosyjskich wód. Do przygotowania słowiańskiej potrawy serwowanej przez rosyjskich wędkarzy potrzebujemy przygotować niżej wymienione produkty i co najważniejsze musi w nim uczestniczyć złowiony przez nas  lub kupiony w pobliskim sklepie rybnym król kamienistego dna sandacz. Gotowany sandacz w sosie śmietanowym Przygotowujemy produkty:  – sandacz około 2 kilogramy po wypatroszeniu i oczyszczeniu  – 1 średni korzeń pietruszki  – 2 małe […]

» Zobacz więcej

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Lin z kapustą

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji Danie typowo słowiańskie, pochodzące znad rosyjskich wód. Do przygotowania dania linowo – kapuścianego oprócz złowienia lina lub linów (około 1,5 – 2 kilograma) powinniśmy przygotować niżej wymienione składniki: Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji Lin około 1,5 – 2 kg 2-3 łyżki oleju do smażenia oraz gotowania kapusty 2 średniej wielkości główki kapusty Odrobinę do smaku i według […]

» Zobacz więcej

Rolada łososiowo – szpinakowa – wiosenna wariacja

Rolada łososiowo – szpinakowa -

Rolada łososiowo – szpinakowa – Korzystając z okazji wiosennej pory, jednocześnie mając świadomość, że wędkarz zjeść dobrze lubi pragnę Państwu na stół zaproponować coś lekkiego, innego i zgodnie z charakterem naszej strony mocno rybnego Rolada łososiowo – szpinakowa Do przygotowania rolady musimy zgromadzić: 1 brykietowe opakowanie szpinaku (dostępne w marketach) 1 stołową łyżkę chrzanu lub 2 ząbki czosnku (w/g indywidualnego gustu) 1 stołową łyżkę masła 4 jajka 2 serki Almette […]

» Zobacz więcej

Karp w jacuzzi – według Jerzego Makary

Karp w jacuzzi - według Jerzego Makary

Karp w jacuzzi – według Jerzego Makary – Po wejściu w życie znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt , każdy kto kupi karpia żywego z zamiarem przetrzymania go w domowej wannie , będzie działał nielegalnie i może zostać ukarany. Skoro taki ustawowy zapis wymyślono to najodpowiedniejszym miejscem , nie grożącym żadną prawną konsekwencją pozostaje jacuzzi.   Karp w jacuzzi – według Jerzego Makary   KARP W WANNIE NIELEGALNIE!!! Tradycyjna wanna odpada […]

» Zobacz więcej

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Flaczki z lina - Czaplinek danie roku 2012

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012 – Z okazji 60 – lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesienno – zimowe wieczory (może wigilijny stół?).   Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012   Składniki:   80 dag […]

» Zobacz więcej

Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna

Jak wybrać wigilijnego karpia - Wędkarska porada przedświąteczna

Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna – Dobra ryba to świeża ryba! Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego. Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy […]

» Zobacz więcej
1 2 3