Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Wędzenie ryb - Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku – Tym razem pragnę Państwu zdradzić mój domowy sposób na wędzenie ryb.
Odpowiednie podejście do przygotowania ryb oraz wędzarni przed ostatecznym wędzeniem stanowi sekret końcowego efektu smakowego naszych wędzarniowych wsadów.
Przygotowanie zaczniemy od ryb licznie występujących w słodkich wodach, najczęściej niezbyt pożądanych kulinarnie przez wędkarzy – czyli uklei. Ukleję zna każdy wędkarz, ponieważ jest ona doskonałym materiałem treningowym dla początkujących jak i ostateczną obroną punktową na niestabilnym łowisku dla zaawansowanych sportowców wędkarzy.

Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku
Do przygotowania wsadu potrzebujemy:

– ukleja minimum 2 kilogramy (minimalna ilość ryb jest uzależniona względem pracochłonności w przygotowywaniu wsadu)
– sól kamienna gruboziarnista.
Ryby umyć a następnie ułożyć w garnku „kamionce” warstwami, na przemian z solą rozpoczynając od soli i na soli kończąc.
Tak przygotowany wsad pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum na okres dwóch dni. Następnie wyciągamy ryby, dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki .

Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku
Wykonanie solanki:

Do wykonania solanki potrzebujemy
– przegotowanej i ostudzonej wody oraz soli.

Solanka powinna być o połowę wartości mniejsza niż do tradycyjnego peklowania mięsa. Ryby utrzymujemy w solance przez okres 24 godzin, następnie wyciągamy je, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do naturalnego obeschnięcia. Po tej czynności nabijamy je na pręt stalowy – przez głowę i zawieszamy w beczce uprzednio nagrzanej do temperatury sprawdzanej dłonią – dym nie może parzyć, musimy wyczuwać jedynie ciepło na dłoni – nie należy doprowadzić do uzyskania gorącego dymu ponieważ zamiast rybę uwędzić, ugotujemy ją.

Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Kanał pomiędzy paleniskiem a beczką powinien wynosić minimum 2 metry. Ryby najlepiej wędzić mokrym drewnem olchowym, okorowanym. (kora pozostawia posmak goryczy).
Ryby wędzimy ok. 3 – 4 godzin. Gotowe ryby muszą być koloru złocistego – zadymionego, mięso powinno być miękkie.

Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Proponuję spróbować tego przepisu, a przekonacie się Państwo, że nasze ukleje magicznie przemienią się w wędzone szprotki.


Wędzenie ryb - Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku
Pozdrowienia z nad Regi Włodzimierz Kozłow

Udostępnij artykuł ZPW:

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments