Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie – Już niedługo Wigilia – święto karpia i nie sposób przejść obojętnie obok tematu podania ryby wigilijnej na stół w nowym wydaniu – zapraszam do przyrządzenia karpia wg tego przepisu

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

  • 1,20 kg karpia
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • duża śmietana kremówka 30 %
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, maggi

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karpia odfiletować, pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Cebulę przekroić na pół i cienko pokroić w talarki.
Przekładać warstwami w misce na przemian rybę z cebulą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie smażyć na maśle z dwóch stron wraz z cebulą.
Wlać śmietanę i chwilę poddusić [około 5 minut].
Sos doprawić do smaku pieprzem i maggi, potem zagęścić roztrzepanym jajkiem.

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna


Walerian Wyrwicz

Udostępnij artykuł ZPW:
  •  

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments