Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:
Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW
1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg)
2. Piwo jasne ok. 0,5 l
3. Czosnek ok. 4 ząbki
4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku)
5. Pory ok.2
6. Śmietana ok. 250 mil
7. Musztarda + chili – (jeśli posiadamy musztardę pikantną to możemy rezygnować z chili)
8. Sól, pieprz, przyprawy, odrobina mąki ,cytryna
Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW
Sprawionego karpia porcjujemy solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny odstawiamy na ok.0,5 godz.do lodówki Po tej czynności mięso obtaczamy w mące i lekko obsmażamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym układamy obsmażonego karpia przekładając go przemiennie talarkami cebuli i porów a wszystko obsypujemy drobno posiekanym czosnkiem.
Wlewamy piwo, które przed dodaniem do potrawy dokładnie mieszamy z musztardą. Całość dusimy max 1 godzinę. Zwracając uwagę na karpia, aby nam się nie rozpadł.Śmietanę dodajemy przed końcem duszenia pamiętając o zahartowaniu jej przed dodaniem tzn. powolnym wymieszaniu z gorącym wywarem a następnie dodanie do potrawy w ten sposób unikniemy ścięcia śmietany. Podajemy na ciepło.
Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW
Polecam J.M
