Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku

Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku – Skład
- ryba 1 kg
- boczek, może być słonina – 0,5 kg
- gotowane ziemniaki – 25 -30 dag
- sól, pieprz,
- przecier pomidorowy 80 gr
- cebula – 3 szt.
- czosnek – 4-5 ząbków
Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku
Przygotowanie
Rybę, boczek, ziemniaki, cebulę i czosnek zmielić przez maszynkę, dodać przyprawy (wg uznania) następnie wymieszać, uformować kulki. Do garnka wlać wodę i delikatnie posolić. Wrzucać klopsiki do wrzącej wody, gotować( około 15 min).
Przygotować sos pomidorowy (tak jak na gołąbki). Klopsiki ułożyć w słoikach, zalać sosem i pasteryzować około 50 min na wolnym ogniu.
Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku
Życzę smacznego Włodzimierz Kozłow
