Konserwa z płoci

Konserwa z Płoci
Konserwa z płoci

Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze prosta w przygotowaniu.

Konserwa z płoci

Przygotowujemy:

  1. Płocie – ok. 1kg
  2. Mąka do panierki
  3. Przecier pomidorowy – 100 ml
  4. Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku.
  5. Oliwa lub olej do smażenia i opiekania

Płocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso od ości .)

Mięso umieszczamy w rondlu gdzie zostanie połączone z zalewą ketchupowo – przecierową i zalane oliwą.
Rondel z mięsem wstawiamy do piekarnika ok. 200 C i opiekamy od 3 do 10 minut w zależności od chęci uzyskania konsystencji potrawy.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w słoiczkach uzupełniając zalewą z rondla a następnie pasteryzujemy.
Smakiem przypomina konserwę rybną w pomidorach na ostro czy łagodnie w zależności od użytych przypraw.
Po wykonaniu opisanych czynności potrawa jest gotowa do spożycia.

 

Konserwa z płoci - Wanda KowalczykŻyczę smacznego.

Wanda

Udostępnij artykuł ZPW:
  •  

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments