Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji
Danie typowo słowiańskie, pochodzące znad rosyjskich wód. Do przygotowania dania linowo – kapuścianego oprócz złowienia lina lub linów (około 1,5 – 2 kilograma) powinniśmy przygotować niżej wymienione składniki:
Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji
Lin około 1,5 – 2 kg
2-3 łyżki oleju do smażenia oraz gotowania kapusty
2 średniej wielkości główki kapusty
Odrobinę do smaku i według uznania suszonych grzybów
1-2 cebule
1-2 marchewki
czarny pieprz do smaku
2-3 goździki do smaku
2 jajka
odrobinę cukru lub miodu do smaku
bułka tarta
1 szklanka kwaśnej śmietany
Liść laurowy
Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji
Przygotowanie linowo – kapuścianego dania
- Z suszonych grzybów oraz przypraw przygotuj bulion.
- Posiekaj kapustę, następnie posól ją, lekko wyciśnij (oddziel wodę od kapusty) po odciśnięciu zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Dodaj łyżkę oleju, przykryj, gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, uważając aby kapusta się nie przypaliła.
- Gdy kapusta zostanie ugotowana, dodaj uprzednio zmiażdżone w moździerzu goździki, dodaj odrobinę cukru lub miodu do smaku, dodaj uprzednio hartując kwaśną śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
- Lina dokładnie oczyszczonego posól i pokrój na porcje, osusz ręcznikiem papierowym, w miarę możliwości usuń wszystkie ości.
- Po wykonaniu wyżej opisanych czynności kawałki lina panieruj mocząc je w roztrzepanym jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Panierowane linowe porcje ułóż na patelni z gorącym olejem. Temperaturę oleju sprawdzamy poprzez kapnięcie panierką na olej – gdy temperatura jest odpowiednia z patelni musi się wydobyć charakterystyczny syk smażenia. Lina smaż po obu stronach aż uzyska złoty kolor czyli tak zwaną potocznie złotą skórkę.
- Na szerokim talerzu ułóż kawałki pieczonego lina, posyp go zieleniną a obok nałóż przygotowaną według przepisu kapustę.
Życzymy Smacznego!
Udostępnij artykuł ZPW:

