Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Lin z kapustą

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Danie typowo słowiańskie, pochodzące znad rosyjskich wód. Do przygotowania dania linowo – kapuścianego oprócz złowienia lina lub linów (około 1,5 – 2 kilograma) powinniśmy przygotować niżej wymienione składniki:

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Lin około 1,5 – 2 kg

2-3 łyżki oleju do smażenia oraz gotowania kapusty

2 średniej wielkości główki kapusty

Odrobinę do smaku i według uznania suszonych grzybów

1-2 cebule

1-2 marchewki

czarny pieprz do smaku

2-3 goździki do smaku

2 jajka

odrobinę cukru lub miodu do smaku

bułka tarta

1 szklanka kwaśnej śmietany

  Liść laurowy

Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Przygotowanie linowo – kapuścianego dania

  1. Z suszonych grzybów oraz przypraw przygotuj bulion.
  2. Posiekaj kapustę, następnie posól ją, lekko wyciśnij (oddziel wodę od kapusty) po odciśnięciu zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Dodaj łyżkę oleju, przykryj, gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, uważając aby kapusta się nie przypaliła.
  3. Gdy kapusta zostanie ugotowana, dodaj uprzednio zmiażdżone w moździerzu goździki, dodaj odrobinę cukru lub miodu do smaku, dodaj uprzednio hartując kwaśną śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
  4. Lina dokładnie oczyszczonego posól i pokrój na porcje, osusz ręcznikiem papierowym, w miarę  możliwości usuń wszystkie ości.
  5. Po wykonaniu wyżej opisanych czynności kawałki lina panieruj mocząc je w roztrzepanym jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Panierowane linowe porcje ułóż na patelni z gorącym olejem. Temperaturę oleju sprawdzamy poprzez kapnięcie panierką na olej – gdy temperatura jest odpowiednia z patelni musi się wydobyć charakterystyczny syk smażenia. Lina smaż po obu stronach aż uzyska złoty kolor czyli tak zwaną potocznie złotą skórkę.
  6. Na szerokim talerzu ułóż kawałki pieczonego lina, posyp go zieleniną a obok nałóż przygotowaną według przepisu kapustę.

Życzymy Smacznego!

Udostępnij artykuł ZPW:
  •  

Dodaj komentarz

avatar

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  Subscribe  
Powiadom o