Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych.

Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu.

 

Karp pieczony nadziewany farszem

 

Do przygotowania potrawy potrzebujemy zgromadzić:
  • Karp – ok. 1-1,5 kg (w tej wadze jest najsmaczniejszy)
  • Prawdziwki – 10-15 dag / w przypadku braku można je zastąpić pieczarkami
  • 2 jajka- oddzielamy osobno białka oraz żółtka
  • Śmietana ok. 0,5 szklanki
  • Tarta bułka – 4-5 dag
  • Margaryna-3 dag
  • Oliwa
  • Białe wino ok. 0,5 szklanki
  • Pieprz, sól, przyprawy do smaku
  • Świeża mięta, tymianek do przystrojenia potrawy
  • Naczynie żaroodporne do pieczenia
  • Igła i dratwa do zaszycia karpia

 

Przygotowanie

– karpia skrobiemy i patroszymy bez odejmowania głowy, wycinamy oczy oraz skrzela (wprowadzają niepotrzebną gorycz do potrawy). Po sprawieniu karpia płuczemy i nacieramy solą.

Przystępujemy do wykonania farszu

Oczyszczone i wypłukane prawdziwki lub pieczarki siekamy, dodajemy 1-2 łyżki białego wina lub wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Dusimy na oliwie ok. 10 minut. Ucieramy 2 żółtka z margaryną. Następnie mieszamy z przygotowanymi wcześniej prawdziwkami lub pieczarkami oraz tartą bułką – z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Karp pieczony nadziewany farszem

 

Napełniamy karpia wykonanym farszem i zaszywamy.

Układamy do naczynia żaroodpornego, którego wcześniej ścianki wewnętrzne smarujemy tłuszczem. Polewamy rybę oliwą i wkładamy do piekarnika – pieczemy 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy karpia wytworzonym sosem, jeśli sos odparuje uzupełniamy go białym winem.

Po 40 minutach wyciągamy karpia z piekarnika oblewamy posoloną śmietaną, następnie pieczemy go jeszcze przez 5 minut.

Po 5 minutach karpia przyprawiamy zieloną miętą i podajemy na stół w tym samym naczyniu, w którym był pieczony.

 

W tym miejscu pozostaje nam jedynie życzyć Państwu smacznego.

Udostępnij artykuł ZPW:

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments