Zanęty – Gotowe do użycia

WW

Tradycyjne zanęty dostępne są w formie suchej mączki, wymagającej namoczenia przed użyciem. Każdy wędkarz, wg własnych potrzeb i wiedzy, przed wędkowaniem odprawia swoiste misterium związane z nawilżaniem, przesiewaniem i domaczaniem mieszanki. Odpowiednie namoczenie i konsystencja zanęty są kluczowymi, a czasami najbardziej tajemniczymi punktami w sztuce nęcenia. Dopracowane proporcje wody mogą zapewnić sukces, a złe namoczenie potrafi zepsuć nawet najlepszą i najdroższą zanętę. Idea produkcji zanęt gotowych do użycia polegała na […]

» Zobacz więcej

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać?

Czerwone robaki

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać? Wędkarska hodowla robaków – Czerwone robaki dla przeciętnego wędkarza Kowalskiego są niezbędnym wyposażeniem ekwipunku wypadowego. Można je nabyć w pobliskim sklepie wędkarskim lub samodzielnie wykopać z ziemi albo w nocy po sporym deszczu pozbierać z miejskich trawników (pod warunkiem że ma się odpowiednie miejsce). W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownicowatych, najczęściej spotykanych jest zaledwie około 10. W większości środowisk strefy nizinnej Polski dominuje […]

» Zobacz więcej

Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?

Przynęta wędkarska

Przynęty wędkarskie – Podstawowa wiedza na temat wybranych przynęt wędkarskich        Ochotka Larwa z rodziny ochotkowatych Ceniony i zarazem drogi komponent zanętowy . W większych rozmiarach jako hakówka stosowany jest do połowu leszcza płoci i okonia oraz innych ryb z rodziny karpiowatych   Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć? Jokers  Ochotka zanętowa, z angielska zwana jokersem, jest pożądana przez  wszystkie ryby, nie tylko karpiowate. Skuteczność jokersa […]

» Zobacz więcej

Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?

Obciążenie zanęty - Dociążenia

Żwir– Stosowany do zanęt jako obciążenie o średnicy 2 -7 mm  posiada właściwości rozpraszające zanętę. Stosowany do zanęty po  dokładnym wypłukaniu i wymieszaniu z klejem wędkarskim.  Stosunek dodawania żwiru do zanęty jest uzależniony od uciągu    wody im uciąg większy tym więcej żwiru w zanęcie i na odwrót. Opinie wędkarzy na temat żwiru.   Zwolennicy: nie zanieczyszcza zanęty – nie odbija ryby w trakcie wędkowania poprzez zamulenia skrzeli – idealna praca […]

» Zobacz więcej

Zanęta – Jak samodzielnie wykonać zanętę?

zanęta

Zanęta wody stojące z dnem porośniętym: Wracając do tematu zanęt znalazłem np. zanętę K.Nowaczyka na wody stojące z dnem porośniętym roślinnością(WP 6/1993)sam stosowałem ją z powodzeniem na wodach stojących na płotki z racji szybkiego rozpadu i dobrej smugi w dolnych partiach wody: (1 cz jest równa 1 litr) 2 cz-bułki tartej 0,5 cz-gotowanych konopi-rozbitych w mikserze 1 cz-mąki kukurydzianej 0,5 cz-przesianych otrąb pszennych 1 cz-biszkoptu 0,5 cz-pinki 1 opakowanie-wanilii Kremkus […]

» Zobacz więcej

Traper dodatki zanętowe – opisy popularnych dodatków firmy Traper

Ograniczanie stosowania zanęt

Traper dodatki zanętowe:   Arachid (Peanut) – Poprawia walory smakowe zanęt, przyspiesza trawienie u ryb. Biszkopt czerwony (Red biscuit) – Barwiąco-smakowy na ryby karpiowate. Biszkopt żółty ( Yellow biscuit) – Do zanęt leszczowych i karpiowych. Bułka prażona (Brown bread crumb) – Bazowy dodatek na ryby karpiowate. Coco-belge – Mączka z orzecha kokosowego, silne właściwości przeczyszczające. Dynia prażona (Grilled pumpkin seed) – Wyśmienity, smakowy dodatek smakowy do zanęt leszczowych. Kaszka kukurydziana […]

» Zobacz więcej

DUNCAEN – Produkty legendarnej Polskiej firmy

SENSAS - Dodatki zapachowe

DUNCAEN – DODATKI DO ZANĘT Classic Dip aromatyczny roztwór Seria klasycznych dipów zwiększających atrakcyjność moczonych w nich przynęt haczykowych, zwłaszcza kulek proteinowych. Dipowanie kulek zalecane jest zwłaszcza w porze letniej oraz w wodach mocno zamulonych. Classic Dip zawierają w swym składzie wiele stymulatorów oraz silne aromaty z serii Basic Flavour, przenikające do moczonych w dipie kulek. Odpowiednio dobrana baza dipu powoduje, że kulki zanurzone w nim na dłuższy czas dodatkowo […]

» Zobacz więcej
1 2