Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?

Wędzenie ryb - Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię? Prosty sposób na samodzielne wykonanie mini – wędzarni wędkarskiej. Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię? Wędzarnia może być wykonana z naczynia ze stali nierdzewnej z dość szczelną pokrywą. Wewnątrz naczynia jest zamontowany siatkowy ruszt na wędzone produkty oraz małe naczynie, do którego w trakcie wędzenia ocieka tłuszcz, pod którym umieszcza się drewniane trociny. Pierwszą […]

» Zobacz więcej

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 […]

» Zobacz więcej

Konserwa z płoci

Konserwa z Płoci

Konserwa z płoci Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze prosta w przygotowaniu. Konserwa z płoci Przygotowujemy: Płocie – ok. 1kg Mąka do panierki Przecier pomidorowy – 100 ml Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku. Oliwa lub olej do smażenia i opiekania Płocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym - Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:   Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW   1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg) 2. Piwo jasne ok. 0,5 l 3. Czosnek ok. 4 ząbki 4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku) 5. Pory ok.2 6. Śmietana ok. 250 […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb - Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie – Z często wyrzucanych zaraz po złapaniu uklej i innych drobnych rybek, można przyrządzić smaczną potrawę czyli kotlety z ryby.   Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie     Składniki: 1 kg drobnych rybek 20 dag słoniny lub boczku 2 średnie cebule 2 małe czerstwe bułki 2 jajka przyprawy- jak kto lubi bułka tarta do panierki Kotlety z ryb – […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie – Już niedługo Wigilia – święto karpia i nie sposób przejść obojętnie obok tematu podania ryby wigilijnej na stół w nowym wydaniu – zapraszam do przyrządzenia karpia wg tego przepisu Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna 1,20 kg karpia 1 cebula masło do smażenia duża śmietana kremówka 30 % 1 jajko sól, pieprz, maggi Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna Karpia odfiletować, pokroić w paski, posolić i […]

» Zobacz więcej
1 2 3