Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad

Kuchnia Wędkarska - Porady

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad – Od dawna wiadomo, że ryby są bardzo ważnym elementem diety. Ryby w zależności od zawartości tłuszczu dzielimy na: – chude – do 1% – sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz – średnio tłuste – od 1% do 5% – karp, karaś, leszcz, lin, sielawa, pstrąg, sieja, karmazyn, dorada – tłuste – powyżej 5% – są to poszukiwane gatunki, doceniane przez konsumentów, tak zwane tłustopłewy […]

» Zobacz więcej

Rolada łososiowo – szpinakowa – wiosenna wariacja

Rolada łososiowo – szpinakowa -

Rolada łososiowo – szpinakowa – Korzystając z okazji wiosennej pory, jednocześnie mając świadomość, że wędkarz zjeść dobrze lubi pragnę Państwu na stół zaproponować coś lekkiego, innego i zgodnie z charakterem naszej strony mocno rybnego Rolada łososiowo – szpinakowa Do przygotowania rolady musimy zgromadzić: 1 brykietowe opakowanie szpinaku (dostępne w marketach) 1 stołową łyżkę chrzanu lub 2 ząbki czosnku (według indywidualnego gustu) 1 stołową łyżkę masła 4 jajka 2 serki Almette […]

» Zobacz więcej

Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna

Jak wybrać wigilijnego karpia - Wędkarska porada przedświąteczna

Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna – Dobra ryba to świeża ryba! Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego. Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy […]

» Zobacz więcej

Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych. Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu.   Karp pieczony nadziewany farszem   Do przygotowania […]

» Zobacz więcej

Paprykarz Zachodniopomorski – Wędkarskie Kulinaria ZPW

Paprykarz Zachodniopomorski

Paprykarz Zachodniopomorski –  Danie nie wymagające dużej wiedzy kulinarnej , smaczne oraz łatwe w przechowywaniu.   Paprykarz Zachodniopomorski  Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować: 1. ok. 70 dkg ryby (4 filety chude, mogą być: sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz) 2. cebule – 4 sztuki 3. Koncentrat pomidorowy 30 % – około 3 łyżki stołowe 4. Papryka mielona słodka 10 g. 5. ryż błyskawiczny ok. 1,5 woreczka 6. olej do smażenia, sól, pieprz do […]

» Zobacz więcej

Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Tatar Rybny

Tatar rybny po trzebiatowsku – Pragnę Państwu zaproponować danie regionalne znad wód łososiowo – trociowych, czyli Tatar po trzebiatowsku. Do przygotowania tatara potrzebujemy łososia lub troć tzw. „Srebrniak” ok. 1 kg. Uprzednio należy rybę sprawić, oddzielić mięso od skóry oraz ości, a następnie umieścić je w zamrażalniku do czasu pierwszego zesztywnienia ( nie należy dokonywać głębokiego zamrażania). Tatar rybny po trzebiatowsku    Do przygotowania tatara potrzebujemy: – wcześniej wymienione 1 […]

» Zobacz więcej

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 […]

» Zobacz więcej
1 2