Z których łowisk warto jeść ryby?

Czy warto jeść ryby z zanieczyszczonych wód

Skażone Ryby: Ukryte Zagrożenie dla Zdrowia Publicznego W obliczu globalnego problemu skażenia ryb, niezbędne jest podjęcie działań na wielu poziomach, aby chronić zdrowie publiczne i zapewnić zrównoważony rozwój ekosystemów wodnych. Skażenie mięsa ryb w naszych wodach może nie być widoczne bezpośrednio, ale częste spożywanie ryb z takich źródeł może z czasem prowadzić do wielu chorób, w tym raka. Ryzyko dla Wędkarzy Każdy wędkarz, który łowi ryby w wodach o wysokim […]

» Zobacz więcej

Alarm dla rzeki Odry- Złote algi wracają

Szkielet PZW

Alarm dla rzeki Odry: Kolejne masowe śnięcie ryb w Kanale Gliwickim Pod koniec kwietnia oraz na początku maja br. krajowe media oraz regionalne pisma donoszą o pojawieniu się groźnego zjawiska w Kanale Gliwickim, będącym częścią systemu wodnego rzeki Odry. Ponownie zaobserwowano masowe śnięcie ryb. Z wody wyłowiono ich już grubo ponad tonę, co może sygnalizować poważne problemy ekologiczne. Analiza parametrów wody wykazała przekroczenie poziomu tlenu rozpuszczonego oraz przewodności, co jest wskaźnikiem zasolenia wody. Podwyższone wartości tych wskaźników mogą wskazywać […]

» Zobacz więcej

Ekologia wędkarska – Wędkarstwo w Polsce a ekologia ?

Ekologia wędkarska

Ekologia wędkarska – Czasami się zastanawiamy, czy nasze wędkarstwo weszło wraz z Polską do UE. Podpatrując naszych kolegów po kiju z ościennych federacji wędkarskich nasuwają nam się mieszane refleksje. Ekologia wędkarska Kilka przykładów: Koledzy z Niemiec doszli do wniosku, że business robaczany i zanętowy ma się dostosować do bezinwazyjnych uwarunkowań środowiskowych i ekologicznych. Wprowadzono na wodach niemieckich zakaz używania przez wędkarzy chemicznie koloryzowanych robaków, które zakładane na hak i używane […]

» Zobacz więcej