Do jakich ryb porównuje się ludzi lub ich zachowanie

Ryby i Ludzie

Do jakich ryb porównuje się ludzi lub ich zachowanie? Często zastanawiało mnie, dlaczego niektórych ludzi porównuje się do ryb lub łączy z rybą ich wygląd lub zachowanie. W tym artykule wspólnie postaramy się przeanalizować kilka połączeń ludzkiego i rybiego świata. Człowiek z ikrą lub brak ikry Brak ikry oznacza kogoś nie skorego do działania. Natomiast ktoś z ikrą to człowiek ambitny, dążący do celu, brylujący w towarzystwie czy firmie. Zimna […]

» Zobacz więcej

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad

Kuchnia wędkarska

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad – Od dawna wiadomo, że ryby są bardzo ważnym elementem diety. Ryby w zależności od zawartości tłuszczu dzielimy na: – chude – do 1% – sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz – średnio tłuste – od 1% do 5% – karp, karaś, leszcz, lin, sielawa, pstrąg, sieja, karmazyn, dorada – tłuste – powyżej 5% – są to poszukiwane gatunki, doceniane przez konsumentów, tak zwane tłustopłewy takie […]

» Zobacz więcej

Carpathia Fishing, 16-17 lutego 2019

Carpathia Fishing, 16-17 lutego 2019

Carpathia Fishing, 16-17 lutego 2019 Targi Wędkarskie odbędą się 16-17 lutego 2019 r. w G2A Arena w Jasionce koło Rzeszowa, to wydarzenie dedykowane jest branży wędkarskiej i wszystkim miłośnikom wędkowania. Carpathia Fishing to miejsce do wymiany doświadczeń pomiędzy wędkarzami, jak i producentami sprzętu wędkarskiego, a także nawiązania współpracy z zagranicznymi firmami i instytucjami np. Ukrainy i Słowacji. Carpathia Fishing, 16-17 lutego 2019 Na targach Caprathia Fishing swoją ofertę zaprezentują producenci, […]

» Zobacz więcej

Gdyby ryby miały głos.

Puchar Jeziora Woświn 2016

Nie ma to jak własnoręcznie złowiona rybka. Jednak coraz częściej nie mamy na to czasu i wybieramy się na połowy do supermarketu lub do rybnego. Tam możemy wybrać rybę jaką tylko chcemy. Gdy kupujemy ryby już uśmiercone, należy zwrócić uwagę , czy ryba jest naprawdę świeża. A świeża jest wówczas, gdy ma świeży, a nie mocny „rybny” zapach. Jej skóra winna być gładka i wilgotna, łuski równo przylegające, ogon i […]

» Zobacz więcej

Po świąteczną rybę

Wiadomości Wędkarskie

Zewsząd dochodzą głosy, że zima przyjdzie szybko i będzie mroźna. Byłby to pierwszy przypadek w tej dekadzie, że można byłoby złowić świąteczną rybkę spod lodu. Jeśli jednak znów natura zrobi psikusa i zima będzie przebiegać pod znakiem burej chlapy, to o połowach z lodu można zapomnieć. O d wielu lat bezpieczny lód pojawiał się dopiero w połowie stycznia. Dobra i miła byłaby jakaś odmiana, jednak przyzwyczajenie nakazuje być mocno sceptycznym, […]

» Zobacz więcej

Poradnik Fishing Planet(#2): Podstawy spinningu (Missouri)

Fishing Planet

W drugim poradniku chciałbym Wam przedstawić podstawowe informacje na temat spinningu. Oczywiście nie będzie to czysta teoria – również znajdziecie tu praktyczne zastosowanie podanych metod na mapie Missouri. Jest to ostatni poradnik z serii 'Podstawy’. Kolejne będą dotyczyć określonych gatunków ryb i map. 0. Kilka słów wstępu Zakładając, że dopiero uzyskaliście 3 poziom, nadszedł czas, aby wypróbować nową metodę połowu – spinning. Spinning jest nieco trudniejszy od połowu na spławik, […]

» Zobacz więcej

Karp pieczony nadziewany farszem

karp pieczony

Karp pieczony nadziewany farszem – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych. Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu.   Karp pieczony nadziewany farszem Do przygotowania potrawy […]

» Zobacz więcej
1 2 3 6