Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Sandacz w śmietanie

Delikatny Sandacz w Aromatycznym Sosie Śmietanowym      W ciepłym blasku słońca, gdy promienie wiosennego światła układają się na falach rosyjskich rzek, rozbrzmiewa symfonia smaków, które przenoszą nas w podróż po słowiańskich tradycjach kulinarnych. Dziś pragnę podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na sandacza, uwieńczonego w soczystym sosie śmietanowym, który kusi nie tylko aromatem, lecz także wyrafinowanym smakiem.     Składniki: 1 świeży sandacz, o wadze około 2 kilogramów, starannie […]

» Zobacz więcej

Przed wędkarską wyprawą

WW

Przed wędkarską wyprawą  – Nowoczesne wędkarstwo spinningowe to tysiące różnokolorowych przynęt, setki specjalistycznych wędzisk i kołowrotków, mocna plecionka, fluorocarbon i mało rozciągliwa żyłka. Powszechne są także echosonda i odbiornik GPS. Czy ryby nie powinny same wskakiwać do łodzi?  Stare powiedzenie wędkarskie mówi, że „sama wędka ryb nie łowi”. I jest w tym wiele prawdy, bo nawet najbardziej zaawansowany technologicznie sprzęt czy przynęty nie mogą zagwarantować nam sukcesu. Przed wędkarską wyprawą […]

» Zobacz więcej

Sandacz (Sander lucioperca) – Walleye

Zapraszamy!!!

Sandacz (Sander lucioperca): Charakterystyka Morfologiczna, Ekologia i Znaczenie Sandacz (Sander lucioperca), znany również jako walleye, jest gatunkiem ryby słodkowodnej z rodziny okoniowatych (Percidae), który zamieszkuje duże, czyste zbiorniki wodne zlewisk Morza Bałtyckiego, Kaspijskiego i Czarnego. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony, występując na obszarze całego kraju. Przeważnie spotykany jest na głębokościach od 2 do 30 metrów. Morfolgia sandacza charakteryzuje się krępym, wydłużonym ciałem, przypominającym szczupaka. Grzbiet ma szarobrązowy lub szarozielony, natomiast […]

» Zobacz więcej