Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym
Danie typowo słowiańskie pochodzące z nad rosyjskich wód.
Do przygotowania słowiańskiej potrawy serwowanej przez rosyjskich wędkarzy potrzebujemy przygotować niżej wymienione produkty i co najważniejsze musi w nim uczestniczyć złowiony przez nas lub kupiony w pobliskim sklepie rybnym król kamienistego dna sandacz.
Gotowany sandacz w sosie śmietanowym
Przygotowujemy produkty:
– sandacz około 2 kilogramy po wypatroszeniu i oczyszczeniu
– 1 średni korzeń pietruszki
– 2 małe marchewki lub 1 duża
– por (do smaku)
– 2 cebule
– 2–4 liście laurowe
– słodka papryka (do smaku)
– 2 ząbki czosnku
– 200 g kwaśnej śmietany
– warzywa (do smaku)
– natka pietruszki do sosu, można użyć mięty, bazylii wszystko według gustu
Gotowany sandacz w sosie śmietanowym
Przygotowanie sandacza
Sandacza patroszymy, czyścimy i dzielimy na filety
po wyżej wymienionych czynnościach filety z sandacza myjemy i pozostawiamy na około godzinę.
Następnie przygotowujemy bulion z włoszczyzny i przypraw po zrobieniu bulionu rybę umieszczamy w rondlu, garnku zalewamy ją bulionem a następnie gotujemy na dużym ogniu przez pół godziny.
Gdy nasza rybka sandałowa obrabia się termicznie w bulionie i nabiera aromatów przygotowujemy sos śmietanowy:
do rozcieńczonej śmietany przegotowana wodą dodajemy zmiażdżony czosnek
i posiekane zioła.
Nasze zmaganie z sandałową potrawą dobiega końca wystarczy z bulionu wydobyć obgotowane kawałki sandacza umieścić je w półmisku lub misce szklanej zalać je naszym śmietanowym sosem i pozostawić do aromatyzowania na około półgodziny.
Po półgodzinie danie rybne jest gotowe – jest gotowy do podania.
Gotowany sandacz w sosie śmietanowym
Pyszny słowiański sandacz na tym etapie jest już gotowy – życzymy smacznego.

