Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym
Danie typowo słowiańskie pochodzące z nad rosyjskich wód.

Do przygotowania słowiańskiej potrawy serwowanej przez rosyjskich wędkarzy potrzebujemy przygotować niżej wymienione produkty i co najważniejsze musi w nim uczestniczyć złowiony przez nas  lub kupiony w pobliskim sklepie rybnym król kamienistego dna sandacz.

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Przygotowujemy produkty:

 – sandacz około 2 kilogramy po wypatroszeniu i oczyszczeniu

 – 1 średni korzeń pietruszki
 – 2 małe marchewki lub 1 duża

 – por (do smaku)

 – 2 cebule

 – 2–4 liście laurowe

 – słodka papryka (do smaku)

 – 2 ząbki czosnku

 – 200 g kwaśnej śmietany

 – warzywa (do smaku)

 – natka pietruszki do sosu, można użyć mięty, bazylii wszystko według gustu

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Przygotowanie sandacza

Sandacza patroszymy, czyścimy i dzielimy na filety
po wyżej wymienionych czynnościach filety z sandacza myjemy i pozostawiamy na około godzinę.
Następnie przygotowujemy bulion z włoszczyzny i przypraw po zrobieniu bulionu rybę umieszczamy w rondlu, garnku zalewamy ją bulionem a następnie gotujemy na dużym ogniu przez pół godziny.
Gdy nasza rybka sandałowa obrabia się termicznie w bulionie i nabiera aromatów przygotowujemy sos śmietanowy:

do rozcieńczonej śmietany przegotowana wodą dodajemy zmiażdżony czosnek

i posiekane zioła.

Nasze zmaganie z sandałową potrawą dobiega końca wystarczy z bulionu wydobyć obgotowane kawałki sandacza umieścić je w półmisku lub misce szklanej zalać je naszym śmietanowym sosem  i pozostawić do aromatyzowania na około półgodziny.

Po półgodzinie danie rybne jest gotowe – jest gotowy do podania.

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Pyszny słowiański sandacz na tym etapie jest już gotowy – życzymy smacznego.

Udostępnij artykuł ZPW:
  •  

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments