Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad

Kuchnia Wędkarska - Porady

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad – Od dawna wiadomo, że ryby są bardzo ważnym elementem diety. Ryby w zależności od zawartości tłuszczu dzielimy na: – chude – do 1% – sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz – średnio tłuste – od 1% do 5% – karp, karaś, leszcz, lin, sielawa, pstrąg, sieja, karmazyn, dorada – tłuste – powyżej 5% – są to poszukiwane gatunki, doceniane przez konsumentów, tak zwane tłustopłewy […]

» Zobacz więcej

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym

Gotowany sandacz w sosie śmietanowym Danie typowo słowiańskie pochodzące z nad rosyjskich wód. Do przygotowania słowiańskiej potrawy serwowanej przez rosyjskich wędkarzy potrzebujemy przygotować niżej wymienione produkty i co najważniejsze musi w nim uczestniczyć złowiony przez nas  lub kupiony w pobliskim sklepie rybnym król kamienistego dna sandacz. Gotowany sandacz w sosie śmietanowym Przygotowujemy produkty:  – sandacz około 2 kilogramy po wypatroszeniu i oczyszczeniu  – 1 średni korzeń pietruszki  – 2 małe […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej