Muskie – Amerykański dylemat – Czy Wielki Muskie był wielki?

Muskie – Amerykański

Muskie – Amerykański dylemat Do analizy kultowego amerykańskiego Big Muskie, powołano naukową komisję specjalistów od „geometrii rzutowej”, czyli matematyki stosowanej w naturze. Cel był prosty – potwierdzenie lub obalenie mitu światowego rekordu. Jednakże nie było łatwo dotrzeć do prawdy, ponieważ twarde dowody historyczne zawierały mnóstwo niejasności, począwszy od ilości zdjęć, a skończywszy na braku potwierdzenia podpisem przez świadków rekordu. Ryba o wadze 31,7 kg i długości 1,7 metra została złowiona […]

» Zobacz więcej

Irlandzka walka o węgorze

Irlandzka walka o węgorze - Strona fishing.ie powiadomiła swoich czytelników o rozpoczęciu radykalnej ochrony węgorza w Irlandii.ochrona węgorza

Irlandzka walka o węgorze – Strona fishing.ie powiadomiła swoich czytelników o rozpoczęciu radykalnej ochrony węgorza w Irlandii.ochrona węgorza Irlandia podjęła działania mające na celu zapewnienie przeżycia swojej populacji węgorza, poprzez wprowadzenie ograniczeń połowów. Zasoby węgorza w Irlandii i Europie są już na wyczerpaniu, obecnie, aby zapewnić przetrwanie tego gatunku są potrzebne radykalne działania,. Ta decyzja jest zgodna z ustaleniami UE czyli z planem zarządzania unijnego mającego na celu zmniejszenie śmiertelności […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Aksamitnym Śmietanowym Sosie W oczekiwaniu na magiczny czas Wigilii, zapraszam do odkrycia nowej odsłony tradycyjnej potrawy świątecznej.      Oto przepis na karpia w śmietanie, który rozpieszcza podniebienia subtelnym połączeniem smaków i aromatów. Składniki: Karp (1,20 kg), świeży i gotowy do przemiany w świąteczny przysmak Cebula (1 sztuka), sekret aromatu Masło, esencja smaku do smażenia Śmietana kremówka (30%), tajemny sekret pysznego sosu Jajko (1 sztuka), wiążący element sosu […]

» Zobacz więcej

Co z tą płocią? – Wiadomości Wędkarskie Józef Wróblewski

WW

Co z tą płocią? – Płoć ma opinię ryby wszędobylskiej i łatwej do złowienia. Występuje w całej Europie (z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego i północnej Skandynawii – chłopaki nie wiedzą, co tracą…), w Polsce zasiedla wszystkie wody słodkowodne z wyjątkiem górskich strumyków, występuje także w przybrzeżnych wodach Bałtyku. W opinii wielu łatwa do złowienia, inni uważają ją za kwintesencję rybiej przebiegłości. Co jest zatem z tą płocią? Jest wyjątkowa, jak chcą […]

» Zobacz więcej

Diabelski przedmiot pożądania

WW

Węgorz Łowimy – Putrament przyrównał go do diabła. Rybacy opowiadali o nim niestworzone historie, które – wyśmiewane przez naukowców – okazywały się często prawdą. Dla wielu wędkarzy jest rybą nie do złowienia, dla innych – chlebem powszednim. A może to rzeczywiście bies w rybiej skórze? Już od kilku dekad węgorz jest u nas rybą wzbudzającą nie lada emocje. W latach 70. wydawało się, że nasze jeziora – przede wszystkim mazurskie […]

» Zobacz więcej

Gdyby ryby miały głos.

Puchar Jeziora Woświn 2016

Nie ma to jak własnoręcznie złowiona rybka. Jednak coraz częściej nie mamy na to czasu i wybieramy się na połowy do supermarketu lub do rybnego. Tam możemy wybrać rybę jaką tylko chcemy. Gdy kupujemy ryby już uśmiercone, należy zwrócić uwagę , czy ryba jest naprawdę świeża. A świeża jest wówczas, gdy ma świeży, a nie mocny „rybny” zapach. Jej skóra winna być gładka i wilgotna, łuski równo przylegające, ogon i […]

» Zobacz więcej
1 2 3 7