Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci

Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci wędrownej w północno zachodniej Polsce

Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci – Właściwy sezon tarłowy ryb łososiowatych dobiegł końca. Choć dla społeczników wykonujących zadania antykłusownicze w terenie, pracy ciągle jest w bród. W województwie zachodniopomorskim na straży dzikiego tarła łososia i troci, jak co roku stanęły dziesiątki społeczników, zrzeszonych w poszczególnych towarzystwach miłośników i przyjaciół rzek oraz w społecznych strażach rybackich. Podczas tarła w okresie październik – grudzień 2016, strażnicy z dorzeczy Iny, Gowienicy, […]

» Zobacz więcej

Święto Troci i Łososia – Zachodniopomorskie

Troć - wobler

  Święto Troci i Łososia – Jak zwykle z nowym rokiem brzegi naszych pomorskich rzek wypełniły się wędkarzami w gwarze po kiju nazywanymi trociarzami. W pierwszym dniu po okresie ochronnym troć oraz sporadyczny łosoś są jeszcze nieprzepłoszone, niecięte. Ich ostrożność w ataku na przynętę jest jeszcze słaba. Święto Troci i Łososia – Zachodniopomorskie Nierzadko potrafią dwukrotnie uderzyć w tą samą przynętę. Są pewne w stałych ubiegłorocznych miejscówkach, dlatego 01 stycznia każdego […]

» Zobacz więcej

Znakowane ryby w Redze – Uwaga! – zapoznaj się!

Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb - OPZW Szczecin od 2020 r.

Znakowane ryby w Redze – Po raz drugi Okręg PZW w Szczecinie przeprowadził tarło przeżyciowe troci wędrownych i łososi z Regi. W 2014 roku wypuszczono 210 sztuk troci. W 2015 roku po tarle wypuszczono 634 sztuk troci i 5 łososi. Znakowane ryby w Redze Cześć ryb zastały oznakowana znaczkami PVC (fot.). Znaczki u ryb umieszczono w okolicy płetwy grzbietowej. W przypadku połowu znakowanych ryb prosimy o przesłanie znaczka na adres: […]

» Zobacz więcej

Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Tatar Rybny

Tatar rybny po trzebiatowsku – Pragnę Państwu zaproponować danie regionalne znad wód łososiowo – trociowych, czyli Tatar po trzebiatowsku. Do przygotowania tatara potrzebujemy łososia lub troć tzw. „Srebrniak” ok. 1 kg. Uprzednio należy rybę sprawić, oddzielić mięso od skóry oraz ości, a następnie umieścić je w zamrażalniku do czasu pierwszego zesztywnienia ( nie należy dokonywać głębokiego zamrażania). Tatar rybny po trzebiatowsku    Do przygotowania tatara potrzebujemy: – wcześniej wymienione 1 […]

» Zobacz więcej

Łososie zabijają orki – Południowe orki w Kanadzie

Łososie zabijają orki

Łososie zabijają orki – U kanadyjskich orek zauważono sporą różnicę zanieczyszczenia ciał toksynami. Orki z południa Kanady zwane „Puget Sound killer” wydawały się być bardziej zanieczyszczone niż ich północni pobratymcy. W celu wyjaśnienie toksycznej zagadki do życia powołano kanadyjsko – amerykański zespół naukowy. W początkowej fazie badań stwierdzono, że podstawą pożywienia kanadyjskich orek jest łosoś i to w nim zaczęto się doszukiwać źródła południowego zanieczyszczenia. Naukowcy dokonali pomiaru obecności toksycznych […]

» Zobacz więcej

Łosoś – Salmo salar – Salmon

Łosoś

Łosoś szlachetny, łosoś pospolity, łosoś europejski, łosoś atlantycki (Salmo salar) – ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae) Dorasta do 150 cm długości i 24 kg masy ciała. Według ustnych przekazów łososie z populacji drawskiej (zwane również królewskimi) osiągały 150 cm i aż 46 kg masy.Uchwytny w dopływach morza bałtyckiego np. Rega. Łuski drobne, mocno osadzone. Linia boczna dobrze widoczna. Na linii grzbietu występuje mała, czerwono-szara płetwa tłuszczowa (charakterystyczna dla łososiowatych). Głowa […]

» Zobacz więcej