Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem

Karp pieczony nadziewany farszem – Już niedługo święto Karpia czas Wigilii. Przez ekologów nazywane mordem na gatunku. Pamiętajmy o tym, że ryby wigilijne pochodzą w większości z hodowli sztucznych. Karp wychowany w niewoli, sztucznie dokarmiany w 80% jako osobnik dorosły nie potrafi odnaleźć pożywienia w naturalnych zbiornikach wodnych, wskutek czego ginie. Dlatego tak czy siak Karpia hodowlanego czeka ten sam los. Przejdźmy do przepisu.   Karp pieczony nadziewany farszem   Do przygotowania […]

» Zobacz więcej

Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Tatar Rybny

Tatar rybny po trzebiatowsku – Pragnę Państwu zaproponować danie regionalne znad wód łososiowo – trociowych, czyli Tatar po trzebiatowsku. Do przygotowania tatara potrzebujemy łososia lub troć tzw. „Srebrniak” ok. 1 kg. Uprzednio należy rybę sprawić, oddzielić mięso od skóry oraz ości, a następnie umieścić je w zamrażalniku do czasu pierwszego zesztywnienia ( nie należy dokonywać głębokiego zamrażania). Tatar rybny po trzebiatowsku    Do przygotowania tatara potrzebujemy: – wcześniej wymienione 1 […]

» Zobacz więcej

Wędkarski biwak – Podpórka biwakowa „Taganok”.

Wędkarski biwak -

Wędkarski biwak – Na letni urlop niektórzy planują spędzenie kilku wędkarskich nocy przy ognisku wraz z własnoręcznie przygotowaną zupą np. uchą i małym, co nieco. Czym jest zestaw bez haczyka, tym samym, co bez dymu – zupa rybna.. Aby bez problemowo przygotować zaplecze do wędkarskiego gotowania w plenerze proponuję już teraz poświecić kilka zimowych chwil w celu skonstruowania praktycznej teleskopowej podpórki biwakowej popularnie nazywanej „Taganok”. Główną zaletą podpórki są małe […]

» Zobacz więcej

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 […]

» Zobacz więcej