Lin z kapustą – słowiańskie danie rodem z Rosji

Lin z kapustą

Lin z kapustą – Słowiańska Symfonia Smaków z Rosji W ciepłym blasku wschodzącego słońca, gdy promienie złotego światła odbijają się od rosyjskich rzek, odkrywamy bogactwo smaków i aromatów, które kryją się w słowiańskiej kuchni. Dziś chcemy podzielić się z Wami sekretem jednej z najwyższych sztuk kulinarnej sztuki – dania linowo-kapuścianego, które z  dumą przenosi nas do serca rosyjskiej tradycji.     Składniki: 1 świeży lin o wadze około 1,5–2 kg, […]

» Zobacz więcej

Karol Zacharczyk – Kocham małe jeziorka

WW

Karol Zacharczyk – Najpierw może zastanówmy się, jak wśród tysięcy niedużych jezior znaleźć właśnie to z naprawdę grubymi linami. Z moich doświadczeń wynika, że dobrze rokujące linowe jeziorko powinno mieć co najwyżej kilka hektarów powierzchni. Choć z jednego brzegu musi też mieć jakieś trzęsawisko, bagno. Jego dno ma być piaszczysto-muliste, miejscami lekko pofałdowane. Maksymalna głębokość jeziorka zupełnie nie jest ważna. Ładne liny łowiłem zarówno w płytkich jeziorkach dystroficznych, jak i […]

» Zobacz więcej

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Rybna zupa

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012 – Z okazji 60-lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesiennozimowe wieczory (może wigilijny stół?).   Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012   Składniki:   80 dag tuszy z lina Połowę […]

» Zobacz więcej

Lin (Tinca tinca) – Tench

LIN - zachodniopomorskie

Lin (Tinca tinca) – Ryba Charakterystyczna dla Wód Śródlądowych Lin, znany również jako pszenicznik, oczeretniak, mulak oraz kaliniak, jest jedynym przedstawicielem rodzaju Tinca z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Ta ryba słodkowodna występuje w praktycznie każdym rodzaju wód stojących i płynących, ale preferuje ciepłe, płytkie, silnie zarośnięte wody, zwane „jeziorami linowo-szczupakowymi”, takie jak na przykład Płoń. Podobnie jak amur i tołpyga, lin jest odporny na niską zawartość tlenu w wodzie, co czyni […]

» Zobacz więcej