Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb – OPZW Szczecin od 2024 r

Regulamin Wędkarski

ZBIÓR PRZEPISÓW DOTYCZĄCY ZASAD UPRAWIANIA WĘDKARSTWA W OKRĘGU PZW SZCZECIN na 2024 rok -zwany dalej Regulaminem (załącznik do Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb oraz do Zezwolenia Okręgu PZW w Szczecinie na 2024 rok) Rozdziały I. Wstęp II. Obowiązki wędkującego w wodach PZW III. Zasady wędkowania IV. Dozwolone metody połowu V. Ochrona ryb VI. Informacje końcowe I. WSTĘP ZBIÓR PRZEPISÓW DOTYCZĄCY ZASAD UPRAWIANIA WĘDKARSTWAW OKRĘGU PZW SZCZECIN, zwany dalej Regulaminem, stanowi zbiór […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Aksamitnym Śmietanowym Sosie W oczekiwaniu na magiczny czas Wigilii, zapraszam do odkrycia nowej odsłony tradycyjnej potrawy świątecznej.      Oto przepis na karpia w śmietanie, który rozpieszcza podniebienia subtelnym połączeniem smaków i aromatów. Składniki: Karp (1,20 kg), świeży i gotowy do przemiany w świąteczny przysmak Cebula (1 sztuka), sekret aromatu Masło, esencja smaku do smażenia Śmietana kremówka (30%), tajemny sekret pysznego sosu Jajko (1 sztuka), wiążący element sosu […]

» Zobacz więcej

Ustawa o rybactwie śródlądowym

Paragraf

Ustawa o rybactwie śródlądowym – Warszawa, dnia 8 listopada 2019 r. Poz. 2168 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Ustawa o rybactwie śródlądowym – 2019 z dnia 14 października 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym 1. Na podstawie art. 16 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) […]

» Zobacz więcej

Rolada łososiowo – szpinakowa – wiosenna wariacja

Rolada łososiowo – szpinakowa -

Rolada łososiowo-szpinakowa W ciepłym powiewie wiosny, gdy natura budzi się do życia, pragnę podzielić się z Państwem wyjątkowym przepisem, który nie tylko cieszy podniebienie, ale też odzwierciedla urok rybnych inspiracji. Wędkarze, znawcy dobrego smaku, z pewnością docenią tę lekką i wyjątkową potrawę, którą dziś chcę Wam zaserwować. Składniki: 1 opakowanie delikatnego brykietowego szpinaku, dostępnego w marketach, który wzbogaca nasze danie o bogactwo witamin i minerałów 1 łyżka świeżego chrzanu lub […]

» Zobacz więcej

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Rybna zupa

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012 – Z okazji 60-lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesiennozimowe wieczory (może wigilijny stół?).   Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012   Składniki:   80 dag tuszy z lina Połowę […]

» Zobacz więcej

Karp pieczony nadziewany farszem

Kulinaria Wędkarskie

Karp Pieczony Nadziewany Farszem – Tradycyjna Potrawa Świąteczna Już niedługo nadejdzie czas Wigilii, kiedy to na polskich stołach zagości karp, symbolizujący tradycję i wspólne rodzinne spotkania. Pomimo kontrowersji związanych z pochodzeniem karpia, pamiętajmy, że większość ryb wigilijnych pochodzi z hodowli sztucznych. Dlatego też, przygotowując to wyjątkowe danie, pozwólmy mu zabłysnąć w pełnej krasie, jaką zapewnia mu nadzienie i pieczenie w piekarniku. Składniki: Karp – około 1-1,5 kg, najlepiej o tej […]

» Zobacz więcej
1 2 3