Wędkarski biwak – Podpórka biwakowa „Taganok”.

Wędkarski biwak -

Wędkarski biwak – Na letni urlop niektórzy planują spędzenie kilku wędkarskich nocy przy ognisku wraz z własnoręcznie przygotowaną zupą np. uchą i małym, co nieco. Czym jest zestaw bez haczyka, tym samym, co bez dymu – zupa rybna.. Aby bez problemowo przygotować zaplecze do wędkarskiego gotowania w plenerze proponuję już teraz poświecić kilka zimowych chwil w celu skonstruowania praktycznej teleskopowej podpórki biwakowej popularnie nazywanej „Taganok”. Główną zaletą podpórki są małe […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym - Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:   Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW   1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg) 2. Piwo jasne ok. 0,5 l 3. Czosnek ok. 4 ząbki 4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku) 5. Pory ok.2 6. Śmietana ok. 250 […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb - Proste i szybkie danie

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie – Z często wyrzucanych zaraz po złapaniu uklej i innych drobnych rybek, można przyrządzić smaczną potrawę czyli kotlety z ryby.   Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie     Składniki: 1 kg drobnych rybek 20 dag słoniny lub boczku 2 średnie cebule 2 małe czerstwe bułki 2 jajka przyprawy- jak kto lubi bułka tarta do panierki Kotlety z ryb – […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie – Już niedługo Wigilia – święto karpia i nie sposób przejść obojętnie obok tematu podania ryby wigilijnej na stół w nowym wydaniu – zapraszam do przyrządzenia karpia wg tego przepisu Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna 1,20 kg karpia 1 cebula masło do smażenia duża śmietana kremówka 30 % 1 jajko sól, pieprz, maggi Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna Karpia odfiletować, pokroić w paski, posolić i […]

» Zobacz więcej