Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?

Wędzenie ryb - Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku

Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię? Prosty sposób na samodzielne wykonanie mini – wędzarni wędkarskiej. Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię? Wędzarnia może być wykonana z naczynia ze stali nierdzewnej z dość szczelną pokrywą. Wewnątrz naczynia jest zamontowany siatkowy ruszt na wędzone produkty oraz małe naczynie, do którego w trakcie wędzenia ocieka tłuszcz, pod którym umieszcza się drewniane trociny. Pierwszą […]

» Zobacz więcej

REGULAMIN ZAWODÓW W WĘDKARSTWIE SPINNINGOWYM

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

REGULAMIN ZAWODÓW W WĘDKARSTWIE SPINNINGOWYM (tekst jednolity) Wszystkie zawody eliminacyjne do mistrzostw Polski, Mistrzostwa Polski i Grand – Prix Polski muszą być rozgrywane wyłącznie na żywej rybie. 1. TEREN ZAWODÓW 1.1. Zawody mogą się odbywać na wodach bieżących lub stojących. Organizator zobowiązany jest do oznakowania i wyłączenia z łowienia tarlisk ryb. Mogą być rozgrywane z brzegu lub jednostek pływających (łódka, ponton), udostępnionych przez organizatora lub zawodnika. 1.2. Przy łowieniu z […]

» Zobacz więcej

REGULAMIN ZAWODÓW W WĘDKARSTWIE SPŁAWIKOWYM

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Regulamin zawodów spławikowych. 1. TEREN ZAWODÓW. 1.1. Zawody mogą być rozgrywane na wodach stojących lub bieżących. Wzdłuż odcinka brzegu przewidzianego do odbycia zawodów, woda powinna mieć jednakową głębokość, nie mniejszą niż 1,00 metr. 1.2. Odcinek brzegu, przewidziany do rozegrania zawodów, powinien przebiegać w miarę możliwości w linii prostej, a sektory i stanowiska wędkarskie powinny być równowartościowe. W przypadku występowania na stanowisku stałego elementu znacznie ułatwiającego lub utrudniającego wędkowanie w stosunku […]

» Zobacz więcej

REGULAMIN ZMIANY BARW KLUBOWYCH PZW

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Załącznik nr 7 do Uchwały ZG PZW nr 84 z dnia 15.10.2004 r. §1 Każdy zawodnik sportu wędkarskiego ma prawo do zmiany barw klubowych. §2 Zawodnik sportu wędkarskiego może być członkiem i reprezentować barwy tylko jednego Wędkarskiego Klubu Sportowego w określonej dyscyplinie wędkarskiej. §3 Przynależność zawodnika do Wędkarskiego Klubu Sportowego potwierdza karta członkostwa w klubie wydawana przez właściwy Okręgowy Kapitanat Sportowy. Karta członkostwa w klubie powinna zawierać: – imię i […]

» Zobacz więcej

Regulamin przyznawania Licencji Sportowej

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Regulamin przyznawania Licencji Sportowej PRZYZNAWANIA I POZBAWIANIA LICENCJI NA UPRAWIANIE WĘDKARSKICH DYSCYPLIN SPORTOWYCH Uwzględniając Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dn. 9 kwietnia 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad przyznawania i pozbawiania licencji na uprawianie określonych dyscyplin sportu ustala się zasady przyznawania i pozbawiania licencji na uprawianie dyscyplin sportowych w wędkarstwie : – spławikowym – muchowym – rzutowym – spinningowym – morskim – podlodowym Regulamin przyznawania Licencji Sportowej § 1 1. […]

» Zobacz więcej

Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju?

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Kto zamierza łowić ryby na wędkę zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, powinien posiadać kartę wędkarską oraz zezwolenie na amatorski połów ryb wydane przez rybackiego gospodarza wody, na której połów się odbywa. Gospodarzami rybackimi wód śródlądowych w Polsce są m.in.: Polski Związek Wędkarski, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie oraz osoby fizyczne. Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym - Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW – Do przygotowania naszej potrawy musimy zgromadzić:   Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW   1. Średniej wielkości karpia (pamiętając że najsmaczniejsze są w granicach 1 do 2 kg) 2. Piwo jasne ok. 0,5 l 3. Czosnek ok. 4 ząbki 4. Cebula ok. 12 (muszą być wielkości główki czosnku) 5. Pory ok.2 6. Śmietana ok. 250 […]

» Zobacz więcej
1 2 3