Ograniczanie stosowania zanęt w sporcie wędkarskim

Ograniczanie stosowania zanęt

Uchwała ZO PZW POZNAŃ w sprawie ograniczania stosowania zanęt na zawodach wędkarskich. Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Poznaniu wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wędkarzy ekologów oraz samemu środowisku wodnemu, które często i gęsto po zawodach sportowych (metoda spławikowa) zostaje skutecznie zakwaszane setkami kilogramów zalegających na dnie łowisk zanęt, których mała populacja zerujących ryb nigdy nie była w stanie przerobić. Wystosował uchwałę ograniczającą używanie zanęt roślinnych w zawodach sportowych. Na podstawie tej uchwały […]

» Zobacz więcej

REGULAMIN ZAWODÓW W WĘDKARSTWIE SPINNINGOWYM

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

REGULAMIN ZAWODÓW W WĘDKARSTWIE SPINNINGOWYM (tekst jednolity) Wszystkie zawody eliminacyjne do mistrzostw Polski, Mistrzostwa Polski i Grand – Prix Polski muszą być rozgrywane wyłącznie na żywej rybie. 1. TEREN ZAWODÓW 1.1. Zawody mogą się odbywać na wodach bieżących lub stojących. Organizator zobowiązany jest do oznakowania i wyłączenia z łowienia tarlisk ryb. Mogą być rozgrywane z brzegu lub jednostek pływających (łódka, ponton), udostępnionych przez organizatora lub zawodnika. 1.2. Przy łowieniu z […]

» Zobacz więcej

Organizacja Spławikowych Wędkarskich Zawodów Sportowych

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Główny Kapitanat Sportowy PZW Warszawa, styczeń 2018 Uchwała Nr 16/XII/2017 ZG PZW z dnia 16.12.2017 r. ORGANIZACJA SPŁAWIKOWYCH WĘDKARSKICH ZAWODÓW SPORTOWYCH (tekst jednolity) 1. RODZAJE ZAWODÓW 1.1. Wędkarskie zawody spławikowe dzielą się na:  mistrzowskie;  ogólnopolskie z cyklu „Grand Prix Polski” (GPP);  eliminacyjne;  towarzyskie. 1.2. Zawody mogą być rozgrywane w klasyfikacji indywidualnej i drużynowej w kategoriach wiekowych: seniorów, kobiet, młodzieży, juniorów, kadetów. Ustala się następujące kategorie wiekowe […]

» Zobacz więcej

REGULAMIN ZMIANY BARW KLUBOWYCH PZW

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Załącznik nr 7 do Uchwały ZG PZW nr 84 z dnia 15.10.2004 r. §1 Każdy zawodnik sportu wędkarskiego ma prawo do zmiany barw klubowych. §2 Zawodnik sportu wędkarskiego może być członkiem i reprezentować barwy tylko jednego Wędkarskiego Klubu Sportowego w określonej dyscyplinie wędkarskiej. §3 Przynależność zawodnika do Wędkarskiego Klubu Sportowego potwierdza karta członkostwa w klubie wydawana przez właściwy Okręgowy Kapitanat Sportowy. Karta członkostwa w klubie powinna zawierać: – imię i […]

» Zobacz więcej

Regulamin przyznawania Licencji Sportowej

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Regulamin przyznawania Licencji Sportowej PRZYZNAWANIA I POZBAWIANIA LICENCJI NA UPRAWIANIE WĘDKARSKICH DYSCYPLIN SPORTOWYCH Uwzględniając Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dn. 9 kwietnia 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad przyznawania i pozbawiania licencji na uprawianie określonych dyscyplin sportu ustala się zasady przyznawania i pozbawiania licencji na uprawianie dyscyplin sportowych w wędkarstwie : – spławikowym – muchowym – rzutowym – spinningowym – morskim – podlodowym Regulamin przyznawania Licencji Sportowej § 1 1. […]

» Zobacz więcej

Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju?

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Kto zamierza łowić ryby na wędkę zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, powinien posiadać kartę wędkarską oraz zezwolenie na amatorski połów ryb wydane przez rybackiego gospodarza wody, na której połów się odbywa. Gospodarzami rybackimi wód śródlądowych w Polsce są m.in.: Polski Związek Wędkarski, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie oraz osoby fizyczne. Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się […]

» Zobacz więcej
1 2 3